Környezetvédelem

Új technológiákat sürgetnek a műanyagszemét feldolgozására

A műanyaghulladék mindössze egynegyedét hasznosítják újra az EU-ban. A környezetre és az egészségre gyakorolt veszélyes következmények ismeretében ez az adat aggasztó.

A hulladék azonban értékes is lehet, legalábbis Vittorio Prodi parlamenti jelentéstevő szerint. Úgy véli, hogy fejlett műanyag-újrahasznosítási technológia hiányában egy uniós szabályozás nem érheti el, hogy a jelenlegi 25%-nál több műanyaghulladékot hasznosítsanak újra.

Sokat kell még dolgozni az olyan technológiákon és infrastruktúrán, amellyel hatékonyabban lehet a műanyagot szelektálni – idézi őt az europarl.europa.eu portál. A begyűjtés előtt és után is alaposabban kellene szétválasztani a műanyaghulladékot. Ezért nem lehet megfeledkezni a technológia fejlesztéséről – mondta Prodi.

Hosszú távon viszont erőforrásként, nem csak eldobandó szemétként kell számolni a műanyaghulladékkal. Annak ugyanis jelentős gazdasági értéke van, és megfelelő intézkedésekkel szeretnék az EU-ban visszaszorítani az újrahasznosítható, komposztálható és biológiailag lebomló műanyagok elégetését.

Egy tonna tiszta műanyag előállítása 1400 euróba kerül, újrahasznosított forrásból viszont csak 900 euróba. Az embereket is jobban be kell vonni az önfenntartó gazdasági tevékenységbe, ez ugyanis az úgynevezett „körkörös gazdaság” lényege.