Környezetvédelem

Még egy új „atomos” Európában – Lengyelország

Több éves részletes megvalósíthatósági vizsgálatok után érett meg a napokban a varsói kormány végleges döntése: Lengyelország az amerikai-japán Westinghouse konszernre bízza első atomerőműve létrehozását.

A cég AP1000 típusú reaktora a közlemények szerint teljességgel megfelel az EU támasztotta működésbiztonsági feltételeknek, és hozzájárul majd az EU által 2030-ra előirányzott energia- és klímaügyi célok eléréséhez is.

Lengyelország villamos energiáját ugyanis jelenleg 90 százalékban szénerőművek termelik, ez magyarázza, hogy az ország kormányzata összesen két atomerőmű építésére vesz irányt, melyek közül az első 10 év múlva állna szolgálatba.

A múlt év nyarán, amikorra már valószínűsíthető volt a döntés az atomerőművekről, a kormányzat jelezte: összesen 40 milliárd zlotyt tartalékol majd a létesítmények megvalósítására. Az összeg mintegy 9,5 milliárd eurónak felel meg.

A reaktorok szállítására korábban egy francia és az ugyancsak amerikai-japán GE Hitachi konzorcium is jelezte vállalkozói szándékát.

Tavaly nyáron az atomerőművi beruházási program valószínű halasztását jelentették be Varsóban, mert vizsgálták a gázüzemi erőművek esetleges versenyelőnyét a piaci gázár, illetve a palagáz-kutatás-felhasználás kilátásainak függvényében.