Környezetvédelem

Több tonna nyilvánosan megsemmisített elefántcsont

Franciaország radikális lépésre szánta el magát múlt hét csütörtökén, amikor európai országként elsőként nyilvánosan megsemmisített közel három tonna lefoglalt, illegális elefántcsontot.

Az akció nem egyedülálló, az Egyesült Államokban és Kínában már korábban is szemtanúi lehettünk hasonló, nyilvános szimbolikus pusztításnak az elefántcsont kereskedelem elleni globális küzdelem egyik elemeként.

Az afrikai elefánt populációja a legutóbbi becslések szerint mára alig éri el a fél milliót köszönhetően az évente elkövetett több ezer orvvadász akciónak. A vizsgálatok szerint ez a szám azonban további 20 %-al csökkenhet a következő évtizedben, amennyiben az ütem nem változik.

A környezetvédelmi aktivisták sürgetik az országokat, hogy minél hatékonyabb és gyorsabb lépéseket tegyenek, ezek közé tartozik az elefántcsont-készletek megsemmisítése is, amely drasztikus figyelemfelhívó lépés az orvvadászat ellen.

A francia környezetvédelmi miniszter, Philippe Martin szerint ez a múlt heti lépés egyértelmű üzenet az orvvadászok, kereskedők és fogyasztók számára a vadon élő állatok ellen elkövetett bűnözés hiábavalóságára, illetve reméli, a hasonló akciók megrendítik az elefántcsont kereskedelem fekete piacát.

 

Forrás: http://www.nytimes.com/