Környezetvédelem

Savasodó óceán, pusztuló kagylók

Több kagylót tenyésztő és forgalmazó cég számolt be arról, hogy az elmúlt három évben tapasztalható óceánsavasodás és az ezzel járó szén-dioxid szennyezés következtében több milliós kár érte őket.

Az egyik jelentős szereplő, Island Scallops vezérigazgatója, Rob Saunders nyilatkozata szerint az elmúlt évben fésűkagylóiknak közel 95%-a elpusztult, a társaság így kénytelen volt radikális dolgozói létszámcsökkentést végrehajtani.

A jelenség nem egyedülálló, az eddig megszokott normális pH érték ugyanis 8.1-ről 7.3-ra csökkent, ami az elmúlt 35 évben tapasztalt legsavasabb állapot. Ilyen körülmények között a kagylók már nem képesek megfelelő keménységű héjat kialakítani, ami viszont a lehetséges fertőzések elhárításához szükséges lenne.

A szennyezés és savasodás azonban nem csak a kagylókat és az állatokat forgalmazó vállalatokat érinti súlyosan, az említett térségben 2005 óta több milliárd élőlény pusztult el, köztük lassan az egész királyrák populáció és nagy kiterjedésű korallzátonyok egyaránt.

A kormányzati szervek kutatókkal összefogva igyekeznek olyan megoldást kialakítani, amely az óceán szén-dioxid tartalmának emelkedését tartósan vissza tudja szorítani.

 

Forrás: http://grist.org/