Környezetvédelem

Gazdaság-környezetvédelem Illatos út – Greenpeace: lakott területen is kimutatható a Budapesti Vegyiművek szennyezése

2015.10.22. - 13:32  |  Nincs hozzászólás

A Greenpeace a budapesti Illatos úthoz közeli épületekben található házi porból vett mintákban háromféle szennyező anyagot is kimutatott, amelyek közül kettő szinte biztos, hogy a volt Budapesti Vegyiművek (BVM) területéről jutott ki – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyi anyag szakértője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Arra kérte a kormányt: haladéktalanul vizsgálja ki, hogy az Illatos úton található méreganyagok veszélyeztetik-e a környék lakosságát, valamint a terület mentesítése során szavatolja a szennyező fizet elvének gyakorlati érvényesítését.

A mintavétel nem volt reprezentatív, a véletlenszerűen kiválasztott 11 helyszínen a lakásokban, erkélyeken, ablakpárkányokról gyűjtötték be a pormintákat - közölte a vegyi anyag szakértő. Hozzátette: a Bálint Analitika akkreditált laboratórium végezte a vizsgálatokat.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vizsgált 11 esetből 10-ben a DDT-t (rovarölő szer) vagy bomlástermékeit, valamint kis mennyiségben a DNBS-t (dinitro-benzoesav) mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Simon Gergely arra is rámutatott, hogy a DDT és bomlástermékei esetében fennáll annak a lehetősége, hogy nem a BVM telephelyéről származtak, a DNBS azonban szinte biztos, hogy az Illatos útról jutott ki, ugyanis ezt a vegyszert nem használják a hétköznapokban.

Hangsúlyozta: a talált veszélyes anyagok mértéke nem érte el azt a szintet, amely egészségkárosodást okoz, azonban a véletlenszerű mérés azt bizonyítja, hogy a BVM területén kívül is megtalálhatóak ezek a vegyi anyagok.

A vizsgálat eredményeit a Greenpeace eljutatta a környező kerületek képviselőihez és Tarnai Richárdhoz, a Pest megyei kormánymegbízotthoz is - jegyezte meg.

Simon Gergely szerint az is aggasztó, hogy a BVM Illatos úti telephelyén még nem kezdődött meg az erősen szennyezett talaj és talajvíz megtisztítása, elszállítása.

Darvas Béla, a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke elmondta, hogy a kimutatott vegyi anyagok megnövelik a lehetőségét a krónikus betegségek kialakulásának és a hormonrendszert is negatívan befolyásolják.

Fotó: 444.hu

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »