Környezetvédelem

Oslo új tilalma

Számos európai városban intézkedéseket hoztak a környezetszennyezés ellen, ám egyik nagy város sem lépett akkorát, mint amilyet Oslo. A belvárosi szmog miatt Oslo teljes mértékben megtiltja az autók használat a belső kerületekben, így sokkal élhetőbb és tisztább is lesz. Emiatt a cél miatt, több mint 60 kilométernyi új kerékpárutat fognak kiépíteni a város egész területén.

Különleges kivételek azért lesznek, a fogyatékkal élők és az idős emberek használhatják gépjárműveiket, és ha nagyon szükséges a kereskedelmi vállalkozások is alkalmazhatják járműveiket. A legfontosabb, hogy a tömegközlekedés marad, a buszok és a villamosok nem érintettek a tilalomban.

Tény, hogy a városnak sok pénzbe fog kerülni, ez a tilalom, mivel nagyon sok ember él Oslo külvárosában, akik nap mint nap ingáznak a városban. Új buszokat is rendelniük kell, mivel a 700 buszból még a legtöbb gázolajat használ. Az elmúlt években már több, mint 100 tömegközlekedési eszközt rendeltek amelyek biodízellel vagy egyéb környezetkímélő anyaggal működnek.

Az osloi tömegközlekedési rendszer már most is nagyon jó, 83 százaléka a lakosságnak legalábbis ezt vallotta egy felmérés keretében. A buszok nagyon gyakran járnak, és csak akkor szokták használni őket, ha a távolság több, mint egy kilóméter. A norvégok negyede biciklivel, vagy gyalog szokott közlekedni, így az osloi tilalom nem is annyira erőltetett. Az intézkedés 2019 körül lép életbe.

Forrás: http://earthtechling.com