Környezetvédelem

Új szankciók Franciaországban

Franciaországban változások léptek életbe annak érdekében, hogy két problémát is kezelni tudjanak, a szegénységet és az élelmiszer hulladékot. A törvény előírja, hogy a szupermarketek nem dobhatják ki a még le nem járt élelmiszereket, hanem el kell adományozniuk. A bírság akár 75.000 euró is lehet, vagy két év börtön. A törvény célja, amelyet egyhangúlag szavazott meg a francia szenátus az, hogy legalább a felére csökkentsék az eladatlan élelmiszerek kidobását. A szám pedig: 7,1 millió tonna/év

Az új törvény értelmében, minden 400 négyzetméternél nagyobb boltnak alá kellett írnia a szerződést, hogy nem dobják ki az eladatlan termékeket. Ellenőrzések is lesznek. A törvény egyik fő célja, a fogyasztók nevelése is: A Guardian jelentése szerint 7,1 millió tonna élelmiszert pazarolnak el Franciaországban évente. Ennek 11 százalékát kiskereskedők, és 67 százalékát pedig a fogyasztók, aminek az ára körülbelül 2 milliárd euró.

Emiatt hozta létre a kormány a szankciót, a kereskedelmet így könnyebben tudja befolyásolni. A lakóknak pedig oktatási programokat szerveznek az iskolákban, a vállalkozásokban. A program elmagyarázza, az élelmiszer pazarlási problémát illetve azt, hogy mennyi pénzt dobnak így ki az emberek a kukába és, hogy milyen módon lehet ezt lecsökkenteni. Mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszer vész kárba évente világszerte. A világbank becslése szerint az az összeg, körülbelül az összes előállított élelmiszer egynegyede.

french-supermarkets-ban-food-waste-1020x610

Forrás: http://inhabitat.com