Környezetvédelem

Környezetbarát alapanyagok, avagy fókuszban a Knauf Insulation

A Knauf-nál a korszerű szigetelőanyagok már a gyártástól kezdve a károsanyagkibocsátás csökkentésének szolgálatában állnak, azaz az előállítás és az alkalmazás során is fontos szempont a környezetvédelem.

2018-tól az európai családi házaknak szigorú energiahatékonysági előírásoknak kell megfelelniük. Magyarországon a 4,3 millió lakóingatlanból 2,6 millió családi ház. Talán meglepő lehet, de tény, hogy ezek energetikai szempontból általában korszerűtlenebbek mint a panel és a standard társasházak. Sokak tehát már most elkezdhetnek gondolkodni a felújításon, és azon, hogy milyen szigetelőanyagot válasszanak. Ehhez adhat ötleteket a Knauf Insulation, mely nemcsak az energiatakarékosság megvalósítása és minél szélesebb körű terjesztése iránt elkötelezett, de a gyártás és az alkalmazás során is ügyel a környezettudatosságra.

2013-ban a cég egyedülálló vizsgálatot végzett annak mérésére, hogy pontosan mennyit is számít a szigetelés egy családi házban a fűtési szezon alatt, és mennyit spórolhatunk vele. A kísérlethez két, hasonló műszaki feltételekkel rendelkező családi házat, és hasonló életmódot folytató családot választottak ki. Az egyik házat teljes egészében leszigetelték, majd mindkét ingatlanban folyamatosan mérték a fűtésre használt energiát. A fűtésszezon végére a szigetelt házban lakó családnak 46%-kal kevesebb gázra volt szüksége, mint a szigeteletlen házban lakó családnak, és ezzel 113 888 forintot takarított meg. A “Nálam szigetelnek” elnevezésű programról a hazai média mellett a Financial Times is beszámolt, a Knauf Insulation szemléletformálásban betöltött szerepét pedig Prizma-díjjal jutalmazták. A programról bővebben itt olvashat.

ki

Környezetbarát termékek

A cég termékfejlesztésének irányát az szabja meg, hogy a természetben szinte korlátlanul előforduló nyersanyagokat alkalmazzák a gyártás során. A szigetelőanyagok között a kőzetgyapot, üveggyapot és fagyapot foglal el kiemelkedő helyet. Vessünk egy pillantást arra, hogyan készülnek és mire használhatók az egyes alapanyagok.

Az üveggyapot

Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus, nem véletlenül. Amellett, hogy a legtöbb szigetelőanyagnál sokkal jobb hő – és hangszigetelést érhetünk el vele, mivel nem éghető, a tűzvédelem követelményeinek is kiválóan megfelel. Emellett a költséghatékonysága is figyelemreméltó, ugyanis a szigetelés egyedülálló módon már körülbelül 2-3 év alatt megtérül.

Ami az anyag tulajdonságait illeti: az üveggyapot alapja szilikát, melyet a cég 90%-ban újrahasznosított üvegből állít elő. Ehhez az Európa különböző pontjain található szelektív hulladék lerakókban összegyűlt színes- és fehérüveg szolgál alapanyagul. A cég felvásárolja az üveghulladékot, majd ledarálja és 1500 Celsius fokon megolvasztja.

A Knauf Insulation üveggyapot termékek különlegessége emellett, az 5 év kutató-fejlesztő munkájával létrejött ECOSE® technológia, ami azt jelenti, hogy a szigetelés forradalmian új, formaldehid-mentes kötőanyagot tartalmaz. Ez a kőolaj alapú vegyipari anyagok könnyen megújuló forrásból származó alternatíváját jelenti, mely puha tapintást és természetesen barna színt kölcsönöz az ásványgyapot szigetelőanyagok új generációjának.

A fagyapot

A cég másik környezetbarát terméke a Heraklith fagyapot, mely szintén megújuló alapanyagokból készül, károsanyag kibocsátás nélkül. Nagyon jó a hőtároló és nedvességszabályzó képessége, így fal- és mennyezetfűtéshez, vakolt építőlemezként is kitűnően alkalmazható. Mivel kiváló akusztikai tulajdonságokkal bír, hangszigetelésre is ajánlott.

unnamed

Ezen tulajdonságainak köszönhetően a fagyapot elsősorban mélygarázsok szigeteléséhez ajánlott különösen, mert tűzbiztos, így megakadályozzák a tűz tovaterjedését, melyet a kigyulladt gépjárművek okozhatnak. Akusztikai tulajdonságai hozzájárulnak a parkolók feletti nyugodt atmoszféra megteremtéséhez, és kiszűri a gépkocsik állandó mozgásának zaját.

A kőzetgyapot

A harmadik fontos anyag a kőzetgyapot természetes kőzetből, bazaltból készül és szintén nem éghető. Nem érzékeny a hőmérséklet ingadozásra, emellett jó páraátbocsátó tulajdonságú, és típusától függően a pincétől a tetőig alkalmazható.

12787359_10207198452056840_1548937811_o

A vállalat folyamatosan fejlődik a környezettudatosság terén, és mindenkit erre is bátorít. A weboldalát is ennek megfelelően alakította ki, az érdeklődők a részletes termékbeszámolók mellett külön aloldalon olvashatnak sajtóközleményeket az energiatakarékossággal kapcsolatban. A társaság vezetősége tisztában van azzal, hogy a környezetvédelemben van még hová fejlődni, és szükséges is az előrelépés, hiszen mindannyiunknak az az érdeke, hogy képesek legyünk a környezetet megóvni, át tudjuk örökíteni a következő generációknak.

Forrás: http://www.knaufinsulation.hu/