Környezetvédelem

Olaszország egy új törvény segítségével csökkentené az élelmiszer hulladékot

Olaszország kormánya készen áll arra, hogy jóváhagyjon egy olyan intézkedést, amely megköveteli a szupermarketektől, hogy adományozzák el az eladatlan élelmiszereket a rászorulóknak. Az ötlet nem ismeretlen, Franciaországban az év elején egy hasonló törvény lépett hatályba. A cél pedig egyértelmű, lecsökkenteni a hatalmas mennyiségű élelmiszer pazarlást.

A javasolt jogszabály megköveteli, hogy a szupermarketek adományozzák el az eladatlan, vagy fel nem használt élelmiszereket különböző szervezetek számára, akik így azt tovább tudják adni az éhezők, rossz sorsban élő emberek számára. Tehát kimondhatjuk: a szabályozás győzelem a környezet, a társadalom és a gazdaság számára is.

italywastefoodlaw1

Olaszország egy olyan ország, akik nagyon gazdag gasztronómiai kultúrával rendelkeznek. A közel 60 millió ember körülbelül 5.1 millió tonna élelmiszert dob ki feleslegesen, így a szabályozás rendkívül logikus és hasznos. A jogszabályra azért van szükség, mert jó példamutatás a világnak, főleg az európai országoknak, ahol ez a probléma gyakran előfordul. A javaslatot minden párt támogatta, így néhány hét múlva egy zárószavazás keretében elfogadják és hivatalos lesz.

Italy-food-waste-ban-1020x610

Az EU-ban máshol is hasonló törekvések kerültek elfogadásra, amelynek fényében várhatóan csökkenni fog az éves élelmiszer-hulladék. A hulladék nagy része a kiskereskedelmi szektorból ered. Mint korábban olvasható volt, Franciaország az első ország a világon, akik betiltották, hogy a szupermarketek kidobják az élelmiszert. A francia politikus Arash Derambarsh hasonló szabályozást szeretne bevezetni az egész EU-ban.

Az elmúlt évben az Egyesült Királyságban a Tesco áruházlánc is bejelentette, hogy saját kezdeményezésre elajándékozza az eladatlan termékeket a rászorulóknak. A múlt hónapban pedig, Dánia megnyitotta az első olyan diszkontját, ahol a sérült árukat értékesítik, így is csökkentve a felesleges hulladéktermelést.

Forrás: http://www.mymodernmet.com