Környezetvédelem

A Csendes-óceán sugárzási szintje lassan normális állapotba kerül

2016.07.05. - 18:47  |  Nincs hozzászólás

Már több, mint 5 éve, hogy három atomreaktor olvadt le Japán fukushimai erőművében, azonban a tragédia következményeit még egy ideig érezni fogjuk az egész világon. Azonban a tudósok, akik ezeket a következményeket vizsgálják jó hírekkel is tudnak szolgálni. Az eddigi legnagyobb mennyiségű radioaktív anyag került a Csendes-óceánba a katasztrófa miatt, de az óceán sugárzási szintje gyorsan zuhan, és már majdnem a normális szinten van.

A szennyezés megállítása és kordában tartása még ma is nagy kihívást jelent. Több tonnányi talajvíz szivárog be minden nap az egykori reaktor pincéjébe, ami aztán visszakerül a tengerbe, és közben rengeteg radioaktív anyagot visz magával. A szennyeződés mértékét és a probléma súlyosságát mi sem igazolja jobban, hogy már az Egyesült államok nyugati partjainál is mértek radioaktivitást, ami biztosan a japán erőműből származott.

A japánok előálltak egy megoldással, egy víz alatti jégfal megépítésével bent tudnák tartani ezeket az anyagokat. Azonban ezt az ausztrál Edith Cornwall Egyetem (ECU) tudósai megcáfolták, az ő kutatásaik alapján ettől még mindig kerülne szennyeződés a Japánt körülölelő vizekbe.

Az ECU kutatói is csatlakoztak egy nemzetközi kutatáshoz, aminek célja egy végleges, és biztos megoldás kifejlesztése, hogy meggátolják a jelenlegi helyzet romlását, illetve, hogy ha a jövőben is történne ilyesmi, csírájában elfojthassák a problémát.

A katasztrófát követően a vizek sugárzása tízmilliószorosa volt a normálisnak. De az összes, közel 20 kutatás, ami ezzel foglalkozik, azt mondja, hogy ez a szint gyorsan csökken.

"Az áramlatok szinte mindenhová eljuttatták a nukleáris szennyeződést. A sugárzási szint lassan visszaesik arra a "normális" szintre, ahol az atombomba kísérletek miatt volt a katasztrófa előtt. De hogy konkrétumot említsek, 2011-ben a Japán partoknál halászott halak több, mint fele a megengedettnél nagyobb mennyiségű radioaktivitást mutatott. Ez 2015-ben már csak a halak 1%-ánál volt jelen. Azonban, sajnos a tengerfenék és a közvetlenül Fukushima melletti kikötők még mindig veszélyesen sugárzóak. További megfigyelésekre és adatokra van szükségünk." - mondta az ECU egyik professzora, Pere Masqué.

Forrás: http://gizmag.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »