Környezetvédelem

India faültetési világrekordot kísérel megdönteni

Az indiai tartományban, Uttar Pradesh-ben meg szeretnék dönteni a 24 óra alatt ültetett legtöbb fa világrekordját. Ezt annak szellemében teszik, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra és egyben harcoljanak is ellene. Az szervezők, Pakisztán 2013-as rekordját (847.275 db fa 24 óra alatt) vették célba, és jócskán megdöntve ezt, 50 millió csemetét akarnak ültetni.

Az állam minisztere, Akhilesh Yadav azt mondta, “a világon mindenki ráébredt arra, hogy csak drasztikus lépésekkel tudjuk felvenni a harcot a globális felmelegedéssel. Uttar Pradesh elindul ezen a küzdelmes úton.” Több mint 800 ezer önkéntes jelentkezett az akcióra, akik több millió facsemetét kaptak, hogy azokat utak, vasutak és erdős területek mellett ültessék el.

forest2

A tavaly decemberi klímacsúcson, Párizsban, India azt az ígéretet tette, hogy 2030-ra 95 millió hektárra növeli a fával borított területeket az országban. A kormány erre a célra 6.2 milliárd dollárt különített el, és mind a 29 tartományt arra ösztönzik, hogy cselekedjenek úgy, mint Uttar Pradesh.

forest1

Az erdészek bizakodók, Sanjeev Saran azt mondta, hogy légifelvételekkel fogják tudni megállapítani, hogy az elültetett csemetékből mennyi tud növekedésnek indulni, ugyanis nagyjából csak a 60%-a marad meg azoknak, amiket a földbe ültetnek. A maradék 40% betegségek vagy vízhiány áldozataivá válnak. A legutóbbi erdészeti felmérés szerint Uttar Pradesh területének 5,96%-a fedett erdőkkel, míg egész Indiát tekintve ez az arány 21,23%. Ha az ország betartja a klímacsúcson ígérteket, és a jelenlegi világrekord kísérlet is sikerrel jár, India 33%-a fával borított lehet, ami 2,5 milliárd tonna kibocsátott széndioxidot kompenzál.

Forrás: http://www.treehugger.com/