Környezetvédelem

Radioaktív szemét a jég alatt

Ha a globális felmelegedés még nem jelentett volna éppen elég problémát, egy elhagyatott grönlandi katonai bázis még rátesz a negatív hatásokra egy lapáttal. A bázis ugyanis eddig jég- és hótakaró alatt feküdt, ám a klímaváltozás miatt a területen egyre melegebb van, és a hóesések nem bírják a felolvadt havat pótolni, magyarul előbb-utóbb teljesen "kiolvad" a jégből az egykori támaszpont.

1959-ben, az amerikai hadsereg Grönlandon épített egy katonai bázist (Camp Century), amit főleg arra használtak, hogy ilyen viszontagságos időjárási körülményekben teszteljenek különböző gépeket, és építési technikákat. Persze a hidegháború kellős közepén “csak” ezért nem építettek volna egy támaszpontot Grönlandon, a bázis másodlagos célja az volt, hogy nukleáris rakétákat telepítsenek ide, így az újabb háború kitörésének esetén közelebbről tudtak volna rakétákat lőni a Szovjetunióra. Habár ez a terv végül nem valósult meg, és újabb háború sem tört ki, a bázis áramellátását egy saját, nukleáris reaktor szolgáltatta, így a “jég alatti város” tele van radioaktív- és más, mérgező szeméttel.

military

A Geography Research Letters-ben publikált tanulmány alapján ez a szemét a század végéig ki fog olvadni, és a környező vizekbe kerülhet. “2090-re az olvadás mértéke annyival meghaladhatja az újonnan leeső hó mennyiségét, hogy a folyamat visszafordíthatatlan lesz.” – állt a tanulmányban. Ugyan a reaktort eltávolították, amikor 1967-ben bezárták a bázist, de több, mint 200 000 liter dízel üzemanyag és csaknem 240 000 liter szennyezett víz (ebbe beletartozik a reaktor hűtővize is, ami rendkívül radioaktív) van még a támaszponton. Sajnálatos módon a terület kiürítése túl drága lenne, amíg nem olvad le még egy kis jég, ami rengeteg időt ad az Egyesült Államoknak és Grönlandnak, hogy eldöntsék kinek a feladata lesz majd a szemét eltüntetése.

Forrás: http://newatlas.com/