Környezetvédelem

2020-ra Franciaország beszüntet minden műanyag evőeszközt

Még júliusban lépett életbe Franciaországban a nejlon szatyrok betiltása. Az ország most kész egy nagyobb lépést tenni a műanyaghulladék csökkentésének érdekében, ugyanis 2020-ra szintén tiltólistán lesz minden műanyag evőeszköz, pohár és tányér. Sokan üdvözölték a szabályozást, azonban akadtak ellenzői is a kampánynak.

A tiltás augusztus óta él, de a gyártóknak még adnak négy év türelmi időszakot, hogy átálljanak műanyagról lebomló anyagokra. Az Associated Press szerint ezzel Franciaország lesz az első a világon, ahol minden műanyagból készült, étkezéshez használt tárgy be van tiltva. Többé nincs kávé műanyag pohárból, vagy egy gyors ebéd a plázában, műanyag villával, legalább is a franciáknak.

Sokaknak tetszett, hogy kiterjesztették a tiltás a szatyrokról az evőeszközökre, tányérokra és poharakra is. Ők azt remélik ezzel az ország egy olyan példát állít, amit a többiek bátran követhetnek majd. Viszont voltak, akiknek nem tetszett, sőt egyenesen ellenezték a kampányt. Az ő legfőbb érvük az volt, hogy ez a szegényebb családokat keményen sújtani fogja, mivel azok gyakran esznek műanyag evőeszközzel, annak olcsósága miatt. A Pack2Go Europe, a csomagolás gyártók egyik képviselő szervezete azt állította, hogy a törvény megszegi az európai szabályokat az áruk szabad mozgására vonatkozóan.

plastic1

Mi több, azt is feltételezik, hogy így sokkal több lesz a szemét az utcákon, mivel az emberek tudják, hogy hamar lebomlik majd a kanál. Minek is bajlódna egy szemetes keresésével? Ezen kívül még nincsenek bizonyítékok, hogy a biológiai anyagokból készült evőeszközök “környezetbarátabbak”, mint a műanyagok. A Pack2Go Europe azt fontolgatja, hogy bíróságra viszi az ügyet.

Forrás: http://bigstory.ap.org/