Környezetvédelem

Az évezred végére elérhetjük az 5 fokos átlaghőmérséklet emelkedést

Földünk szinte megállíthatatlanul melegszik, ez nem vitás. Az országok már többször tettek kísérletet arra, hogy megegyezzenek, csökkenteni fogják a széndioxid kibocsátásukat, így a "mágikus" 2 celsius fokos átlaghőmérséklet emelkedésen belül maradhatna a Föld. Azonban egy új tanulmány, ami az elmúlt két millió év hőmérsékleti adatait vizsgálta arra a következtetésre jutott, hogy ez nem tartható már be. Mi több, az 5 fokos emelkedéshez közeledünk.

Az eddigi kutatások csak az elmúlt 22.000 év alapján készültek, így határozva meg a 2 fokos limitet, azonban Carolyn Snyder, a jelenlegi kutatás vezetője ennél jóval biztosabb lábon álló eredményeket akart. A kétmillió év átlaghőmérsékletét természetesen nem egyesével állapította meg, hanem 5.000 évente átlagolt. Megállapításai szerint a mostani eredménye egy nagyon erős becslés, de már így is jól látszik a kibocsátott széndioxid hatása.

warming2

A kutatása megmutatja nekünk, hogy a következő ezredfordulóig már visszafordíthatatlanul 3-7 fok között fog melegedni a Föld átlaghőmérséklete. “Ezeket az elmúlt kétmillió év adataira alapozom, és akkor még nem voltak emberek, akik belerondítottak volna a képletbe.” – írja Snyder.

warming1

Elképesztően vegyed fogadtatása volt a tanulmánynak. Egyes tudósok ezentúl szorgalmazzák, hogy Snyder kétmillió éves adataival dolgozzanak, mások azt mondták az 5 fokos emelkedés még az adatok alapján is erős túlzás. Akárhogy is, további kutatásokat kell végezni az új információkkal a zsebünkben.

Forrás: http://phys.org/