Környezetvédelem

Ismét felmérték a Csendes-óceán szemét-helyzetét

A kaliforniai Mountain View-ban tartott konferencián közölte eredményeit Boyan Slat, az Ocean Cleanup vezérigazgatója. Elmondása szerint az első felderítő repülés sikeresen véget ért, és a kapott adatok nem túl biztatóak, sőt állításuk szerint, rosszabb a helyzet, mint gondolták.

A szervezet több, mint 1.000 kisebb szemétszigetet számolt össze 2 óra alatt. Az óceán állapotát a C-130 Hercules repülőjükről mérték fel képzett megfigyelőkkel és lidar technológiás szkennelő berendezésekkel. Anna Schwartz volt az egyik kutató asszisztens, ő a repülés alatt a nyitott ajtó mellett ült. “Hihetetlen volt, szemét úszott a vízen, ameddig csak a szemünk ellátott.” – mondta.

ocean3

ocean2

Laurent Le Breton, a légi kutatás modellezője egy kicsit költőibben fogalmazott: “Olyan volt, mint este felnézni a csillagos égre. A csillagok mindenhol ott vannak, és köztük az üres tér. Ha egyre szemét-szigetre ráközelítünk csak azt az egyet látjuk, de a levegőből ezeknek a szigeteknek a végtelensége tárult a szemünk elé.”

ocean6

2015 augusztusában indult az Ocean Cleanup projektje, aminek elsődleges célja az, hogy feltérképezze az óceánon lévő szemétszigeteket. Akkor ez egy hatalmas áttörés volt, amikor sikerrel felmérték 3,5 millió négyzetkilométernyi területet. A Nagy csendes-óceáni szemétsziget, ami nagyjából félúton helyezkedik el Kalifornia és Hawaii között, jelenleg nagyobb mint Texas állam, és csak folyamatosan nő. Ez annak köszönhető, hogy ide összpontosul több tengeri áramlat is, így egy hatalmas szemét-örvényt hoznak létre a térségben.

ocean1

Az úszó szemétszigetben mindent találhatunk. Vizes palack, műanyag villa, szatyor, halászháló, de nem kell ilyen nagy szemetekben gondolkodni, mikroszkopikus méretű műanyagdarabkák is alkotják a szigetet. Remélhetőleg a projekt sikerrel jár, és fel tudják majd mérni a teljes Csendes-óceánt szemét szempontjából. Így egy lépéssel közelebb kerülünk az óceán megtisztításához.

cean4

Forrás: https://www.theoceancleanup.com/