Környezetvédelem

A világ legnagyobb légtisztítója

A légszennyezés a világon mindenütt komoly gondot jelent, de értelem szerűen főleg a nagyvárosoknak kell a szmog problémájával szembenéznie. Az egyik legszennyezettebb város azonban Peking, ahol a szmog mértéke tavaly 30%-kal túllépte a megengedett szintet. Ez a sűrű, már-már ködszerű szmog ihlette meg a holland művészt, Daan Roosegaarde-ot, aki megcsinálta a világ legnagyobb légtisztítóját.

A légtisztító egy 7 méter magas torony, ami begyűjti a koszos levegőt, és az apró szemcséktől megtisztított levegőt visszaengedi. Ez is elég jó, de Roosegaarde továbbgondolta a dolgot, így ahelyett, hogy a kiszűrt port mondjuk elszállítaná valahová, a torony inkább ékszereket csinál belőlük. A készülék meglehetősen bonyolultan működik. Pozitív ionokat küld a levegőbe, amik rátapadnak a levegőben lévő kis szemcsékre. A negatív ionok visszavonzzák a pozitívakat, immáron a porszemekkel együtt. Ezután a torony egy szűrőn keresztül visszaengedi a levegőt, ami így 75%-kal tisztább.

smog1

smog3

A WHO szerint az alacsony átlagjövedelmű országokban a városok 98%-ában a megengedettnél szennyezettebb a levegő. “Tudom, hogy a találmányom még nem oldja meg a bajt, de legalább elindít egy párbeszédet. Remélem, hogy ezzel megváltoztathatom az emberek hozzáállását a témához.” – mondta Roosegaarde. A holland tervező jelenleg Kínában turnézik, és polgármestereknek mutatja be a tornyot. Roosegaarde 800 tornyot szeretne Kína szerte eladni.

Forrás: http://money.cnn.com/