Környezetvédelem

A NASA kutatásai szerint Kaliforniára további szárazság vár

A Science Advances-ben publikált tanulmányban a Cornell Egyetem, a Columbia Egyetem és a NASA Goddard Intézet eredményeit olvashatjuk. Vizsgálatuk alapján azt mondhatják, hogyha sikerül a párizsi klímacsúcson meghatározott 2 °C-os határon belül maradni, akkor az úgynevezett “megaszárazságok” esélye 30-60% között mozog majd a jövőben. Viszont arra intenek minket, hogyha elérjük a 4 °C-os határt – ami felé gőzerővel haladunk – akkor ezek a szárazságok állandósulhatnak.

usa3

Porvihar Texasban, 1935 (Dust Bowl)

“A megaszárazságok rendkívül ritkák voltak történelmünk során, gyakorlatilag alig volt 1-2 eset egy évezredben. Azonban most ismét egy megaszárazság fogja sújtani a dél-nyugatot, ami gazdaságilag is megterhelő lesz az országnak, ráadásul még igen nagy kérdések vannak az ügyben, hogy miként fogják megoldani a víz utánpótlást a régióban. Más, nemrég megjelent tanulmányok szerint ezek a megaszárazságok az elkövetkező évszázadban sokkal sűrűbben jelenhetnek majd meg, aminek fő oka Földünk klímájának drasztikus változása az elmúlt néhány évszázad alatt.” – áll a tanulmányban.

Drought

Kaliforniában idén hat éve, hogy állandó szárazság van. A tanulmányban be is mutatták mi várható a 4 °C-os esetben: Kalifornia csaknem egész területére 90-100%-os bizonyossággal egy újabb megaszárazság vár. Ez pedig a felmelegedés mellett annak tudható be, hogy a térség túl erősen támaszkodik a Colorado-folyóra és annak mellékfolyóira. Az Egyesült Államok egyelőre még meg sem közelítette a COP21-en beígért szintet károsanyag kibocsátás téren. Ha meg akarják menteni a dél-nyugati államokat, drasztikusan le kell csökkenteniük az üvegház hatású gázok kibocsátását és egy jobb vízelosztási infrastruktúrát kell kiépíteniük a térségben, ellenkező esetben ezek az államok egy több évtizedig tartó megaszárazság ideje alatt lakhatatlanná válhatnak.