Környezetvédelem

Egyedülálló farmot építettek Ausztráliában

2016.10.13. - 12:35  |  Nincs hozzászólás

Még manapság is, a mezőgazdaság nagy változásokon megy keresztül. A legtöbb farm üzemeltetője igyekszik a legújabb technikákat implementálni, például genetikailag módosított növényeket ültet, ami megnöveli az eladható termés mennyiségét, növekszik továbbá a növények ellenálló-képessége a különböző betegségek és az időjárási viszontagságok ellen. Azonban egy ausztrál farmer nem elégszik meg azzal, hogy csak azon változtasson, amit termeszt, hanem sokkal inkább a ‘hogyan’-ra helyezi a hangsúlyt, nem is akárhogyan.

A Sundrop Farms névre hallgató dél-ausztrál farm napenergiát és tengervizet használva termeszt növényeket a sivatag közepén. A farm teljes mértékben mentes minden nem megújuló energiától. A vizet a Spencer-öbölből nyerik. Egy 2 km-es csövön keresztül juttatják el a vizet az öbölből a 20 hektáros farmra. Mielőtt felhasználnák a vizet átfuttatják egy desztilláló rendszeren, ami naponta 1 millió liter tiszta vizet képes előállítani. Ezzel öntözik az üvegházban termesztett 18.000 paradicsom palántát.

farm3

A vízpumpához és a desztilláló rendszerhez, valamint az egyéb eszközökhöz szükséges energiát a 23.000 tükr és egy naptorony biztosítja. A torony 115 méter magas és naponta 39 megawatt energiát képes előállítani. A farm alapevle nem az, hogy új módszereket alkosson az eredményes termesztéshez, sokkal inkább arra koncentrál, hogy meglévő technológiákat tudjon minél hasznosabban kombinálni. A Sundrop Farmot sok kritika érte, hogy paradicsomot lehet nem sivatagos területeken is termeszteni, azonban az üzemeltetők szerint ez pár évtizeden belül nem így lesz, ők a jövőre készülnek fel ezzel a farmmal.

farm1

Jelenleg a mezőgazdaság globálisan 3 billió dollárt emészt fel, és ez csak nőni fog a későbbiekben. A klímaváltozás miatt rengeteg forrás elérhetetlenné válik a termesztéshez, illetve a népességnövekedés miatt 2050-re, a jelenlegi élelem igény 50%-kal is megnőhet. Ráadásul a jelenleg használt növényvédő szerek és gyomirtók lassan visszafordíthatatlan károkat okoznak, ezek miatt rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk az ilyen projektekre, mint a Sundrop Farms, akik a jövő problémáit már most meg szeretnék oldani.

Forrás: https://www.newscientist.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »