Környezetvédelem

Egyedülálló farmot építettek Ausztráliában

Még manapság is, a mezőgazdaság nagy változásokon megy keresztül. A legtöbb farm üzemeltetője igyekszik a legújabb technikákat implementálni, például genetikailag módosított növényeket ültet, ami megnöveli az eladható termés mennyiségét, növekszik továbbá a növények ellenálló-képessége a különböző betegségek és az időjárási viszontagságok ellen. Azonban egy ausztrál farmer nem elégszik meg azzal, hogy csak azon változtasson, amit termeszt, hanem sokkal inkább a 'hogyan'-ra helyezi a hangsúlyt, nem is akárhogyan.

A Sundrop Farms névre hallgató dél-ausztrál farm napenergiát és tengervizet használva termeszt növényeket a sivatag közepén. A farm teljes mértékben mentes minden nem megújuló energiától. A vizet a Spencer-öbölből nyerik. Egy 2 km-es csövön keresztül juttatják el a vizet az öbölből a 20 hektáros farmra. Mielőtt felhasználnák a vizet átfuttatják egy desztilláló rendszeren, ami naponta 1 millió liter tiszta vizet képes előállítani. Ezzel öntözik az üvegházban termesztett 18.000 paradicsom palántát.

farm3

A vízpumpához és a desztilláló rendszerhez, valamint az egyéb eszközökhöz szükséges energiát a 23.000 tükr és egy naptorony biztosítja. A torony 115 méter magas és naponta 39 megawatt energiát képes előállítani. A farm alapevle nem az, hogy új módszereket alkosson az eredményes termesztéshez, sokkal inkább arra koncentrál, hogy meglévő technológiákat tudjon minél hasznosabban kombinálni. A Sundrop Farmot sok kritika érte, hogy paradicsomot lehet nem sivatagos területeken is termeszteni, azonban az üzemeltetők szerint ez pár évtizeden belül nem így lesz, ők a jövőre készülnek fel ezzel a farmmal.

farm1

Jelenleg a mezőgazdaság globálisan 3 billió dollárt emészt fel, és ez csak nőni fog a későbbiekben. A klímaváltozás miatt rengeteg forrás elérhetetlenné válik a termesztéshez, illetve a népességnövekedés miatt 2050-re, a jelenlegi élelem igény 50%-kal is megnőhet. Ráadásul a jelenleg használt növényvédő szerek és gyomirtók lassan visszafordíthatatlan károkat okoznak, ezek miatt rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk az ilyen projektekre, mint a Sundrop Farms, akik a jövő problémáit már most meg szeretnék oldani.