Környezetvédelem

2016 lehet az eddigi legmelegebb év

Még több, mint két hónap hátravan 2016-ból, a NASA kutatói azonban már most azt állítják, hogy ez az év lesz az eddigi legmelegebb, amiről van biztos adatunk. Ugyan a globális felmelegedés, és a folyamatos átlaghőmérséklet-rekordok nem újdonságok, de az idei év eddig szinte mindenben felülmúlta a korábbiakat.

A Goddard intézet igazgatója, Gavin Schmidt már májusban azt állította, hogy 99% esély van arra, hogy 2016 megdöntsön minden hőmérséklet rekordot globálisan, és az intézet legújabb adatai szerint nem járt messze az igazságtól. Sőt! Szeptember átlagosan 0,91°C-kal volt melegebb, mint az eddigi mérések átlaga. Ha emellett figyelembe vesszük a többi hónap teljesítményét, 2016 egy igazán “tüzes” képet alkot.

warm2

De azért van fény az alagút végén, tekintve, hogy sok tudós nem tartja valószínűleg, hogy 2017-ben folytatódni fog az elmúlt évek trendje. A bostoni egyetem kutatója, Jeremy Shakun szerin idén több esemény is befolyásolta a hőmérséklet emelkedését, amik 2017-ben nem lesznek jelen. “Mindemellett az a legfontosabb, hogy hosszútávon meg tudjuk akadályozni az átlaghőmérséklet emelkedését.” Ha továbbra is képesek vagyunk tartani magunkat a párizsi klímacsúcs megállapodásához, és nem érjük el a 1,5 fokos emelkedést, még marad esélyünk, hogy megállítsuk a felmelegedést.

Forrás: http://inhabitat.com/