Környezetvédelem

Emberi és társadalmi értékek válságát éljük

2016.11.03. - 10:20  |  Nincs hozzászólás

Napjainkban felerősödött az erőszak, az agresszivitás, a populizmus, a gyűlöletkeltés miközben hatalmas az igény a toleranciára, együttműködésre, az egyéni autonómiára és a társas kapcsolatokra. A fegyveres összecsapások negyedét ivóvízhiány okozza, a háborúk és a klímaváltozás menekültjei pedig a fejlett jóléti társadalmak kapuját döngetik, megoldásra kényszeríti a nagyhatalmakat.

A hetedszerre megrendezendő Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az emberi és társadalmi értékek válsága áll. A felelősen gondolkodó emberek hazai párbeszédének alapját az a felismerés adja, hogy világunk stabilitása felbomlott, s ennek oka és megszenvedője az ember is, aki társadalmakban él, s annak értékrendjeit automatikusan átvette. Napjainkban az erőszak, az agresszivitás, a populizmus, a gyűlöletkeltés egyszerre erősödött fel a tolerancia, az együttműködés, az egyéni autonómia és a társas együttélés igényével. A fejlett civilizációk megszokott jólétét és nyugalmát egyre erősebben veszélyezteti a migráció. A háborúk és a klímaváltozás menekültjeinek tömeges megjelenése a fejlett jóléti társadalmak kapujában rohamos megoldásra kényszeríti a nagyhatalmakat, a világ nemzeteit. Szembe kell nézni a hatalmas esélyegyenlőtlenség globális szintű problémájával.

Visszatérő és kikerülhetetlen téma, hogy a klímaváltozás és az energiapazarlás továbbra is pusztítja a Földet, a környezetet és az embert. Esélyünk a fenntartható fejlődésre egyre csökken. A gazdaság szereplőinek nagyon nagy a felelősségük. Új felfogások, megoldások, technológiák, felismerések születnek. S ez nagyon jó tendencia. A konferencia egyik fő kérdése azonban az, hogy van-e értelme az egyéni, közösségi cselekvéseknek, amikor a környezet elszennyeződése katasztrofális mértékű, s a nemzetek közötti felelős párbeszédnek még csak a jeleit sem látni a kontinensnyi embertömeg migráns kezelésében.

2016-ban a Piac & Profit hetedszerre hívja össze a felelősen gondolkodó embereket Magyarországon, hogy megvitassuk, hol tartunk, mit teszünk, tehetünk élhető világunk fennmaradása érdekében. Most is, mint minden évben példátlan társadalmi összefogással valósul meg a párbeszéd. A fenntartható fejlődés érdekében munkálkodó tudósok, döntéshozók, szakmai és civil szervezetek, vállalatok, üzletemberek vállalják fel évről évre  a konferenciát, együttműködve, közösen gondolkodva.

Előadók: László Ervin, Juhász Árpád, Feldmár András, Gyulai Iván, Hetesi Zsolt, Kerekes Sándor, Ürge-Vorsatz Diána, Farkas István, Dinya László, ifj. Chikán Attila és még sokan mások

250x250FCS 2

A rendezvény időpontja: 2016. november 16., szerda, 9.00–17.00

Helyszíne: Budapest, Danubius Hotel Arena

Részletes program

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »