Környezetvédelem

Veszélyben a tigrisek

A WWF legújabb jelentése szerint az ázsiai tigris populációt fenyegető terveket jelentettek be. A tervek az ottani infrastruktúra bővítéséről szólnak, és ha nem járnak el elég körültekintően az új utak és vasúti sínek építésénél, teljesen kiírthatják tigriseket, amivel semmissé tennék a faj megőrzésére tett eddigi lépéseket.

A legutóbbi felmérések szerint kevesebb, mint 4.000 tigris él a bolygón szabadon. 2010-en 3.200-ra tették ezt a számot, és akkor a WWF közreműködésével elindítottak egy nemzetközi kampányt, hogy kétszerezzék meg a tigrisek számát 2022-ig. Egyelőre sikeresnek mondható a projekt, hiszen idén áprilisban a felmérések alapján már 3.890 tigris élt szabadon, de ez még mindig rendkívül alacsony, és ha az érintett délkelet-ázsiai országok nem jól építik ki saját infrastruktúrájukat, az eddigi munkák kárba veszhetnek, sőt a tigrisek akár teljesen eltűnhetnek a bolygóról.

tiger1

A tigrisekkel azonban van egy nagy probléma, rendkívül nehéz felmérni a populációt. Senki sem tudja pontosan mely területeken élnek, ahogy azt sem miként lehetne azokat a területeket elkerülni, ahol tényleg élnek tigrisek. A WWF több javaslatot is tett az elmúlt években az országoknak: mindenekelőtt azokon a területeken, ahol megerősítették, hogy élnek tigrisek, semmilyen körülmények között nem szabadna építkezni. Másodszor: az érintett országoknak a zéró tolerancia elvét kéne követni az orvvadászattal kapcsolatban. Harmadszor pedig minden új út alatt vagy fölött védett zöldfolyosót kéne építeni, hogy az állatok ne legyenek elvágva egymástól.

Forrás: http://www.ibtimes.co.uk/