Környezetvédelem

Finnország betiltaná a szenet

2016.11.27. - 17:50  |  Nincs hozzászólás

A legutóbbi klímakonferenciáról eddig csak jó hírek érkeztek, több ország is bejelentette, hogy a következő évtizedekben bezárják a szénerőműveket. Azonban Finnország lehet, mindet megelőzi, jelenlegi tervük, hogy teljes mértékben betiltsák a szén használatát az egész országban. Kiadtak egy közleményt, melyben bejelentették, hogy a 2020-as években leállnak a szén felhasználásával, és hogy legfőbb céljuk, hogy az egész ország szén-mentes legyen 2050-re.

Jelenleg Finnország energiájának 10%-a szénből, 40%-a pedig más fosszilis energiaforrásokból származik. Az ország azt reméli a statisztikákat meg tudják fordítani. Több, mint 50%-kal növelni szeretnék a megújuló energiaforrásokból érkező energiát, és azt remélik elsőként építhetnek ki a nagyobb országok közül egy olyan energia-rendszert, ami kizárólag megújuló energiaforrásokra épül.

Peter Lund, az EASAC Energia Igazgatási Bizottság elnöke szerint a finnek tilalma sokkal keményebb lehet, mint amit Kanada vagy Franciaország jelentett be. Mindkét országnak rengeteg kiskapuja nyílik a szén további használatára, annak ellenére, hogy bezáratják a szénerőműveiket. Finnország velük szemben teljesen betiltaná a szén használatát, még otthoni felhasználásra is, ezzel gyakorlatilag teljesen lekorlátozzák saját mozgásterüket, persze mindezt jó értelemben.

finn3

A szén teljes betiltása azonban nem elég. Finnország energia-rendszerének is megvannak a maga problémás pontjai, jelenleg az energia 27%-a faégetésből származik, ami szintén rengeteg széndioxid kibocsátással jár. Ráadásul, ha a kivágott fák helyére nem ültetnek kellő mennyiségű csemetét, ez a széndioxid nincs kompenzálva. Ennek ellenére a szén kivonása az energiaiparból egy hatalmas lépés a bolygó számára, és a finnek, franciák, vagy kanadaiak lépései más országokat is ösztönözhetnek arra, hogy elkezdjenek alternatívát találni a szénre.

Forrás: https://www.newscientist.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »