Környezetvédelem

Négy város betiltaná a dízelmotoros autókat

2016.12.04. - 01:52  |  Nincs hozzászólás

A légszennyezettség rengeteg nagyvárosban gondot jelent, évente 3 millió ember hal meg miatta. De az idén Mexikóvárosban megrendezett C40 Mayors Summit után négy város elhatározta, hogy – még ha kicsiben is, de – szembeszáll a problémával, és 2025-ig betiltják a dízel autókat.

Párizs, Madrid, Mexikóváros és Athén az a négy város, akik úgy döntöttek 2026-ban nem fogják beengedni a dízelmotoros autókat a város területére, így szeretnék csökkenteni a légszennyezettséget a városban. Az autógyártókat is arra szólították fel, fektessenek több pénzt az elektromos autók tervezésébe, valamint megígérték, hogy könnyebbé teszik a kerékpározást, sétálást, és elektromos autókkal való közlekedést a városban.

city3

A WHO szerint a légszennyezettség miatti 3 millió haláleset túlnyomó része nagyvárosokban fordul elő. Mivel a dízelmotoros autók nagyban hozzájárulnak a levegő szennyezéséhez, a négy város elhatározta, hogy betiltja őket a városban. A széndioxidon kívül nitrogén dioxidot és más apró részecskét is kipufognak ezek az autók, amik az autóval tömött helyeket lakhatatlanná tehetik.

1806-1836, Paris, France --- Aerial View of the Arc de Triomphe Area --- Image by © Yann Arthus-Bertrand/Corbis

Nem tudni még pontos információk, például egyelőre fogalmunk sincs, hogy a város teljes területén tiltva lesznek-e, vagy csupán bizonyos részeken, és ha az utóbbi lesz, akkor az is kérdés, pontosan hol lesznek tiltva a dízel autók. Azonban az már biztos, hogy Mexikóvárosnak kifejezetten jót fog tenni a tiltás. Idén már több, mint egy millió autót vontak ki a forgalomból a légszennyezettségi krízis miatt. A polgármester, Miguel Ángel Mancera azt nyilatkozta "nem titok, hogy Mexikóváros egy ikerproblémával áll szemben, nevezetesen a légszennyezéssel és közlekedéssel." A tömegközlekedési útvonalakat kibővítik majd, ezzel lefektetve az alapokat a tiltáshoz, és elősegítve az emberek tisztább közlekedését.

city2

Mexikóváros polgármestere továbbá megígérte, hogy jelentős lépéseket fog tenni a kerékpárutak fejlesztése érdekében. Athén polgármestere, Giorgos Kaminis azt mondta ő minden autót ki szeretne tiltani a belvárosból. A párizsi polgármester, Anne Hidalgo felkérte az autógyártókat, hogy ők is vegyék olyan komolyan a légszennyezés problémáját, mint ez a négy város. "Ma kijelentettük, hogy többé nem toleráljuk a légszennyezést és az egészségügyi problémákat, amiket okoz. Az ilyen nagy problémák megoldása nagy lépéseket igényel, és megkérjük az autógyárakat, hogy csatlakozzanak hozzánk." - mondta.

Forrás: https://www.theguardian.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »