Környezetvédelem

Itt az idő cselekedni: vészesen sok szemét van az óceánban

Mind ismerjük a tényt, hogy nem tudunk mit kezdeni a felgyülemlett szeméttel. Számtalan tengerpart látképét csúfítja a partra vetett műanyag palack és zacskó. A Föld tengerein és óceánjain hatalmas szigetekben úszik a szemét. És mivel ezek folyton ki vannak téve a természet viszontagságainak, így ezek úgynevezett mikro méretű műanyag darabokra hullanak szét, amikről nem tudjuk hol kötnek ki, vagy hogy milyen hatása van a bolygóra.

A Plastic Change nevű nemzetközi szervezet most ezt szeretné kutatni, vagyis hogy hova kerül ez a műanyag. Biztosan állíthatjuk, hogy nem bomlik le, mivel ez a folyamat akár 1.000 évet is igénybe vehet. A szervezet tagjai Kamilo Beach-re utaztak, Hawaii-ra, itt engedték szabadon a Manta Trawl nevű adatgyűjtő szerkezetet, ami a manta rájáról kapta a nevét, mivel alakjuk hasonló. A Manta Trawl több kilométert fésül át a víz felszínén, és a “szájával” apró műanyag darabokat szűr ki a vízből. Ezen kívül vízmintákat is vesz különböző mélységekből.

ocean3

A műanyag okozta károk felmérhetetlenek. Jelenleg a kutatók úgy vélik nagyjából 5,25 billió apró plasztik törmelék úszik az óceánjainkban. Ebből 269.000 tonna úszik a víz felszínén, és négyzetkilométerenként 4 milliárd mikro méretű műanyag darabka úszik a felszín alatt. Még aggasztóbb, hogy az EcoWatch felmérései arra engednek következtetni, hogy az óceánunk felszínének 40%-a már nem is óceán többé, hanem műanyag.

Banish The Bags: Daily Mail Campaign to get rid of the plastic bag. Picture shows: Coastal waters everywhere are full of discarded plastic bags, a danger to creatures such as dolphins. Many dead marine mammals have been found with the bags in their stomachs and the seas around Britain are among the most plastic-polluted anywhere in the world. The photo credits are:    SeaPics.com

A Plastic Change azt mondja, ha nem cselekszünk ezek a számok megduplázódhatnak a következő 10 évben. Ugyan a könnyen bomló csomagolás már kezd bejönni a piacra, de egyelőre nagyon kevesen alkalmazzák ezeket a módszereket. Szerencsére vannak országok, ahol kezdik egyre komolyabban venni ezt a problémát is. Franciaország 2020-ig betilt minden műanyag evőeszközt, és remélhetőleg többen követni is fogják hamarosan.

A víz a legfontosabb dolog a bolygónkon, e nélkül az élet elképzelhetetlen lenne, ezért keressük idegen bolygókon a víz jeleit. Annak ellenére, hogy a víz létünk legalapvetőbb forrása, egyelőre nem úgy bánunk vele, ahogy kellene.

Forrás: http://news.nationalgeographic.com/