Környezetvédelem

Franciaországban megépült a napelemes út

2016.12.25. - 13:51  |  Nincs hozzászólás

Néhány éve már keringenek hírek a napenergia alternatív begyűjtéséről, legyen szó olyan ablakokról, amik napelemekként is funkcionálnak, vagy autóútra helyezhető panelekről. Utóbbiról az elmúlt néhány hónapban egyre többet lehetett hallani, és most a franciák át is ültették az ötletet a valóságba.

Ségolène Royal, Franciaország környezetvédelmi minisztere hivatalosan átadta a világ legelső napelemekkel borított útját Tourouvre-au-Perche-ben. Az átadott szakasz egyelőre egy km hosszú és 2.880 napelem kapott rajta helyet. Az ország most tűkön ülve várja az első felméréseket, hogy az út megfelel-e az elvárásoknak, és valóban képes-e annyi energiát termelni amennyit gondoltak a tervezők. Az utat a Colas Wattaway technológiájával építették, és a tervek szerint a begyűjtött energia képes lesz a 3.400 fős falu utcalámpáit üzemelni.

solar1

Franciaország rengeteg pénzt fektetett a világ első napelemes útjába, egészen pontosan 5 millió Eurót. Emellett rendkívül nagy kockázatot is vállaltak, ugyanis az út sikere egyáltalán nem garantált. A napelemeket öt réteg szilikon borítja, a tesztek alapján ez kibírja az áthaladó forgalmat, és nem sérülnek a panelek. A Wattaway elmondta, hogy az előzetes számítások szerint az út 280 megawatt energiát fog termelni évente. Kisebb lebontást nem tudtak adni, hiszen a teljesítmény nagyban függ az éppen aktuális időjárástól.

solar4

A napelemes utat két évig fogják tesztelni, a legfőbb szempontok az út strapabírósága és persze hatékonysága. "Még jelenleg is folynak a kísérletek, a most megnyitott út is ebben a fázisban van. Fantasztikus lehetőséget kaptunk, hogy a termékünket élesben tudjuk tesztelni. Ennek köszönhetően sokkal hatékonyabban tudtunk dolgozni, hiszen nagyüzemben kezdhettük gyártani a szükséges elemeket." - mondta Jean-Charles Broizat, a Wattaway igazgatója.

solar3

A tervezőkkel és a környezettudatos emberekkel ellentétben vannak, akik nem örülnek az útnak. Ők azt mondják, a kormány túl sok pénzt dobott ki egy kétséges hatékonyságú dologra. Marc Jedliczka, a Network for Energetic Transition alelnöke ezt írta: "Ugyan az út egy hatalmas lépés előre, de ahhoz, hogy valóban fejlődhessen a megújuló energia, nem kéne olyan dolgokba pénzt fektetni, amiről azt tudjuk, hogy drága lesz, azt viszont nem, hogy mennyire lesz hatékony."

Forrás: https://www.theguardian.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »