Környezetvédelem

Hó helyett a homokban járkálnak a jegesmedvék

2016.12.30. - 12:39  |  Nincs hozzászólás

Mikor egy természetfotós elutazik Barter Island-re, Alaszkába, joggal feltételezhetné, hogy friss hóban járó-kelő jegesmedvékről fog tudni képeket csinálni. Így gondolta Patty Waymire is, aki néhány hónapja utazott el a szigetre, a fent említett célból. Sajnos azonban, legnagyobb megdöbbenésére sem hó nem volt, sem jég.

A rendszerint hóval és jéggel borított sziget meleg volt és száraz, és a víz inkább a homokos partot nyaldosta, mintsem a jeges földet. Ez azonban nem rettentette el Waymire-t a fotózástól, és a hóban játszó jegesmedvék helyett, mozdulatlan, csöppet sem játékos jegesmedvékről készített képeket, amikkel remekül meg tudja mutatni ezeknek az állatoknak az állandó kálváriáját, azt az életet, amit a klímaváltozás miatt kell élniük.

polar

Waymire "Nincs hó, Nincs jég" című képe egy magányos jegesmedvét ábrázol, ahogy fejét szegi a barna, homokos parton, ahol egyébként az évnek ezen szakában, hónak és jégnek kellene lennie. Ez a kép tiszteletdíjat kapott a 2016-os National Geographic, Az Év Fotósa versenyen, Környezeti Problémák kategóriában. A verseny igazgatója, Monica Corcoran azt írta a képről, hogy a medve egyfajta "meditáló Buddha pozícióban" ül, amitől a képnek sokkal nagyobb hatása van a szemlélőre.

polar3

Az Alaszka északi részén lévő apró Barter Island egy komoly kereskedelmi csomópont volt a Jeges-tengeren és az 1900-as évekig bálnavadászok lakhelyéül is szolgált. Ezalatt a jegesmedvék békésen éltek ezen a havas vidéken. Prédára vadásztak, nevelték bocsaikat, és csak éldegéltek. Október elején, amikor Waymire is ide látogatott, a szigetet hónak kellene borítania, legalábbis a helyiek szerint eddig ez volt a normális.

polar2

A szokatlan meleg miatt azonban az enyhe őszt, egy még enyhébb tél követte, ami azt eredményezte, hogy a fehér bundás jegesmedvék barna homokban szelték a szigetet. A kaliforniai fényképész nem szerette volna ha kárba megy az utazása, és megragadta az alkalmat, hogy bemutassa mit is tesz a bolygóval a felmelegedés.

polar6

Waymire végül 33 képet adott ki, amin jegesmedvék ülnek, fekszenek, járkálnak bocsaikkal, földön és vízben. Dátum nélkül azt gondolhatnánk a nyári időszakban látogatott ide a fotós, hogy megörökítse a jegesmedvéket ebben a környezetben is, de sajnos jól tudjuk, hogy a képek októberben készültek, amikor ezeknek az állatoknak a hóban megbújva kéne lenniük. Ennek kapcsán el kell fogadnunk a tényt, a globális felmelegedés ezeknek az állatoknak már gyökeresen megváltoztatta az életét. Egyelőre az itteni medvék még túlélik ezt a változást, de ez hamar változhat, és a klímaváltozás miatt teljesen eltűnhetnek olyan állatok innen, amik addig a táplálékként szolgáltak a jegesmedvék számára.

Forrás: http://www.pattywaymire.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »