Környezetvédelem

Máris túllépte az éves limitet légszennyezésben London egyik forgalmas útja

Ha Londonban járunk a napokban, talán nem a legjobb ötlet venni egy mély levegőt. A lambeth-i Brixton Road ugyanis máris túllépte az éves légszennyezettségi határt. A szint, amit egy év alatt szabadna csak túllépni, öt nap alatt megdőlt, és várhatóan több forgalmas út is túllépi az éves limitet.

Londonban él egy törvény, miszerint a nitrogén-dioxid szint a levegőben óránként nem mehet 200 mikrogramm/köbméter felé több, mint 18-szor egy évben, de a Brixton Road-on öt nap alatt túllépték ezt a határt. Azonban valószínűleg több út is követni fogja a lambeth-i út sorsát. Az Oxford Street, a Strand, és a Chelsea-i Kings Road három további kritikus pont légszennyezés szempontjából. Sőt, a The Guardian azt írta, hogy a Putney High Street, 2016-ban 1.200-szor lépte túl a megengedett szintet.

london3

A Greenpeace elmondása szerint a dízel autók fenyegetik legjobban London levegőjének tisztaságát. Az aktivisták nemrég egy maszkos Mary Poppins bábut röptettek a parlament épülete felett, hogy felhívják a figyelmet a veszélyre, ami minden lakost fenyeget. De azt is megjegyezték, hogy ez nem csak Londonban okoz gondot. “Tavaly az Egyesült Királyság területén 169 helyen kellett az embereknek határ feletti szennyezett levegőt szívniuk.”

london1

“Ez is mutatja, mennyire súlyos a probléma Londonban, nem is csoda, hogy a polgármester ennek a problémának a leküzését tűzte ki legfőbb célnak. Most elképesztően fontos lenne, hogy betartsa az ígéretét, és hogy a kormány támogassa a küzdelmében.” – mondta a Guardian-nek a ClientEarth egyik ügyvédje, Alan Andrews.

london2

Sadiq Khan, London jelenlegi polgármestere azt mondta, megduplázza a költségvetést, így összesen 875 millió fontot – több, mint 311 milliárd forintot – fognak költeni a légszennyezés csökkentésére. Reméljük a pénz jól lesz elköltve, és ténylegesen tisztább lesz a városban a levegő.

Forrás: https://www.theguardian.com/