Környezetvédelem

Marad az autókra vonatkozó szabályozás

A világon mindenhol komoly gondokat okoz a légszennyezés. Rengetegen halnak meg miatta évente, nem csoda, hogy a legtöbb ország nagy erőkkel dolgozik a szennyezőanyagok visszaszorításán. Amerikában még 2012-ben hoztak egy szabályt, ami az autógyártókra vonatkozik: 2025-ig folyamatosan feljlesztéseket kell végezniük, hogy az útra kerülő új autók sokkal hatékonyabbak és kevésbé környezetszennyezők legyenek.

A szabályozást az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága szabta ki, és mindenki nagy örömmel fogadta a kezdeményezést. Akkor azt a célt tűzték ki, hogy 2025-ig az összes autónak el kell érnie 0,43 l/100km-es átlagfogyasztást, ami nem csak a káros anyag kibocsátást csökkentené drasztikusan, de átlagosan 4.000 dollárt spórolna meg az amerikaiaknak évente.

A 2012-es szabályozást idén, 2017-ben bírálták felül, és nem vonták vissza azt. Sokan már tavaly sejthették, hogy a hatóságnak ez lesz a döntése, mert év közben kiadtak egy tanulmányt amiben arról írtak, hogy az autógyártók könnyen elérhetik a megszabott határokat, sőt sok gyártó már akkor úgy gyártotta az autóit hogy megfelelt minden követelménynek.

usa2

Ez is azt mutatja, hogy Obama öröksége tovább él majd, és az USA tényleg jelentősen csökkenteni fogja a káros anyag kibocsátását. Ha tényleg minden autó a meghatározott értékekkel gurul majd az utakra, akkor évente akár 6 millió tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kerülne a levegőbe, és elképesztő mértékben csökkentené a felhasznált üzemanyagot. Évente akár összesen 1,7 billió dollárt spórolnának meg a lakosok.

“A szabályozás maradásával egyértelműen láthatjuk, hogy Obama ezzel is be fog kerülni a történelemkönyvekbe, neki köszönhetően tisztul majd meg a levegő országszerte. Az ő segítségével fog Amerika egy tiszta, zöld jövő felé menetelni. […] Nagy erőkkel fogunk azon dolgozni, hogy kemény munkája ne vesszen kárba, és komoly lépéseket fogunk tenni, ha Trump bármilyen módon alá akarná ásni ezt a szabályozást.” – mondta Tom Steyer, a NextGen Climate elnöke.

Forrás: http://inhabitat.com/