Környezetvédelem

Amerika a megújuló energiát akarja

Az Egyesült Államok 45. elnökének, Donald Trumpnak a beiktatásával egy sokak által megkérdőjelezhető korszak vette kezdetét január 20-án. Vitatható, hogy elnöksége alatt hozott döntései közül mik lesznek a legfontosabbak, azonban azon már kár vitázni, hogy vajon lényeges-e megújuló energiák, és ezáltal a Föld sorsa.

Sokan adtak hangot aggodalmuknak, mikor a kampányolás alatt kiderült, hogy Trump nem hisz a felmelegedésben, sem a megújuló energiák jövőjében. Miután megválasztották az új elnököt sokan kétségbe estek, és számtalan város és lakos kezdett egy fenntartható, megújuló energiákra épülő rendszert kiépíteni, addig amíg lehet. Obama is igyekezett mindent megtenni az utolsó két hónapban, hogy a tiszta energia iránti igény ne csökkenjen, sőt fenntartsa a trendet. Az egyik utolsó sajtótájékoztatóján ki is emelte, hogy szerinte ez már visszafordíthatatlan az Egyesült Államokban.

usa1

A vermonti Burlington városáról talán nem sokan hallottunk korábban. Esetleg, aki jobban beleásta magát a 2016-os választásba, az tudhatja, hogy itt született az egyik demokrata jelölt, Bernie Sanders. Ami azonban fontos számunkra, hogy Burlington az első város az Egyesült Államokban, ami teljesen megújuló energián fut. A szükséges energiát egy közeli vízerőműből, négy szélturbonából, és a McNeil Generating Station-ből kapják, illetve a város reptere teljesen be van borítva napelemekkel. A lakosok az elmúlt 8 évben nem tapasztaltak áremelkedést.

Ugyan decemberben jelentették be, hogy Las Vegas is teljes mértékben megújuló energiából tartja fenn magát, ez azonban csak a város által üzemeltetett épületekre és az utcalámpákra vonatkozik, néhány magánkézben lévő szálloda, vagy egyéb létesítmény továbbra sem 100%-ban megújuló energiát használ. Visszatérve Burlingtonra, számos más úton is szeretnék népszerűsíteni a tiszta jövőt a városban. Több töltőállomást akarnak elektromos autóknak és egy bicikliutat is, ami az egész városon átmenne.

????????????????????????????????????

Miért visszafordíthatatlan a trend? Egy két város még nem volna elég ehhez. Azonban tavaly 68 város írt közösen egy nyílt levelet Trumpnak, amiben megkérték, hogy fontolja meg a nyitást a megújuló energia felé. Ha ezt nem fogadja meg, és esetleg bevezet egy új energiatörvényt, még akkor is mind az 50 államnak joga van egy saját tiszta energiára irányuló programot hirdetni és kivitelezni.

A világon egyre több város, ország kezd áttérni a megújuló energiaforrásokra. Egy olyan országban, mint az Egyesült Államok rendkívül fontos a bolygó szempontjából, hogy határozott lépéseket tegyenek a tiszta energia népszerűsítése és használata felé. Láthatjuk, hogy egyre többen haladnak a jó úton e felé, a többi kételyt pedig a következő négy év fogja eloszlatni.

Forrás: https://futurism.com/