Környezetvédelem

India is leszámol a műanyag szatyrokkal

2017.01.25. - 11:00  |  Nincs hozzászólás

A műanyag palackok, szatyrok és egyéb, egyszer használatos tárgyak jelenléte talán indokolt lehet, de vitathatatlanul sok gondot okoznak a világban. Olyannyira, hogy egyre több ország szabályozza ezek eladását valamilyen formában, és most csatlakozik Delhi is.

Január elsejével elkezdődött 2017, és ez Delhiebn, Indiában egy igen komoly változással járt. A főváros teljes mértékben kitiltja a városból a műanyag szatyrokat. A szabályozásnak köszönhetően kevesebb lesz a szemét a három legnagyobb város környéki szeméttelepen, így a lakosok nem fognak tudni illegálisan szemetet égetni, tehát várhatóan a levegő is sokkal tisztább lesz.

delhi3

A National Green Turbinal szervezet korábban is bírálta a kormányt, amiért a növekvő szmog ellen nem tettek lépéseket. A helyzet odáig fajult, hogy a lakosoknak már csípte a szemét és marta a torkát a levegő, szóval ők most rendkívül örülnek az új rendeletnek.

A rendeletben külön szabályozások vonatkoznak majd a szeméttelepekre és az árusokra is. Azok a szeméttelepek, amik túllépik a megengedett légszennyezési határértéket több, mint 2 millió forintos büntetésre számíthatnak majd. Azok a zöldségárusok és vágóhidak, akik a szemetüket nyilvános lerakókban helyezik el szintén pénzbírságot kapnak.

delhi2

"Briliáns! A mi házunk mellett is gyakran hegyekben áll a szemét, amit van, hogy napokig nem takarítanak el. Az embereknek le kell szokniuk a szemetelésről is, a szabályozás önmagában sajnos nem lesz elég, de egy tiszta Delhi mindig egy jobb Delhi lesz!" - nyilatkozta egy egyetemista diák. Egy szemétszállító vállalat igazgatója örül, hogy még ha szabályozással is, de mások is csatlakoznak, hogy egy tiszta Delhit hozzanak létre, azonban kifejezte aggályait, hogy a pénzbüntetés nem biztos, hogy elég hatékony. "Sokan kiskapukat kereshetnek majd, vagy a büntetést bevállalva titokban végzik majd el a piszkos munkát, de majd az idő megmondja, mennyire sikeres a kezdeményezés." - mondta.

Forrás: http://www.treehugger.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »