Környezetvédelem

India is leszámol a műanyag szatyrokkal

A műanyag palackok, szatyrok és egyéb, egyszer használatos tárgyak jelenléte talán indokolt lehet, de vitathatatlanul sok gondot okoznak a világban. Olyannyira, hogy egyre több ország szabályozza ezek eladását valamilyen formában, és most csatlakozik Delhi is.

Január elsejével elkezdődött 2017, és ez Delhiebn, Indiában egy igen komoly változással járt. A főváros teljes mértékben kitiltja a városból a műanyag szatyrokat. A szabályozásnak köszönhetően kevesebb lesz a szemét a három legnagyobb város környéki szeméttelepen, így a lakosok nem fognak tudni illegálisan szemetet égetni, tehát várhatóan a levegő is sokkal tisztább lesz.

delhi3

A National Green Turbinal szervezet korábban is bírálta a kormányt, amiért a növekvő szmog ellen nem tettek lépéseket. A helyzet odáig fajult, hogy a lakosoknak már csípte a szemét és marta a torkát a levegő, szóval ők most rendkívül örülnek az új rendeletnek.

A rendeletben külön szabályozások vonatkoznak majd a szeméttelepekre és az árusokra is. Azok a szeméttelepek, amik túllépik a megengedett légszennyezési határértéket több, mint 2 millió forintos büntetésre számíthatnak majd. Azok a zöldségárusok és vágóhidak, akik a szemetüket nyilvános lerakókban helyezik el szintén pénzbírságot kapnak.

delhi2

“Briliáns! A mi házunk mellett is gyakran hegyekben áll a szemét, amit van, hogy napokig nem takarítanak el. Az embereknek le kell szokniuk a szemetelésről is, a szabályozás önmagában sajnos nem lesz elég, de egy tiszta Delhi mindig egy jobb Delhi lesz!” – nyilatkozta egy egyetemista diák. Egy szemétszállító vállalat igazgatója örül, hogy még ha szabályozással is, de mások is csatlakoznak, hogy egy tiszta Delhit hozzanak létre, azonban kifejezte aggályait, hogy a pénzbüntetés nem biztos, hogy elég hatékony. “Sokan kiskapukat kereshetnek majd, vagy a büntetést bevállalva titokban végzik majd el a piszkos munkát, de majd az idő megmondja, mennyire sikeres a kezdeményezés.” – mondta.

Forrás: http://www.treehugger.com/