Környezetvédelem

Történelmi törvényjavaslatot fogadott el az ír alsóház

Írország kicsi szigete egy hatalmasat lépett előre a fosszilis energiától való eltávolodás terén, a parlament alsóháza ugyanis elfogadott egy többek által történelminek leírt törvényjavaslatot.

Az ír parlament alsóháza, a Dáil elfogadta azt a törvényjavaslatot, aminek köszönhetően Írország lehet az első ország, ahol nem használnak fosszilis energiát. a történelmi törvényjavaslat okán az állam minden pénzt kivonna a fosszilis alapanyag használó erőművekből, és helyette mindet valami megújuló energiába fektetné.

A Fossil Free Europe és a Trócaire is írt az esetről, mind a kettő úgy fogalmazott, hogy ez egy rendkívül fontos lépés a felé, hogy az összes európai ország kivegye a pénzét az ilyen üzemekből.

ireland2

“Az ír politikai rendszer is végre észrevette azt, amit a nép többsége már tudott: ahhoz, hogy megküzdjünk a katasztrofális klímaváltozással, azonnal el kell távolodni a fosszilis energiától, és meg kell szüntetni annak az iparnak a növekedését, ami ennek a krízisnek a fő okozója.” – nyilatkozta Éamonn Meehan, a Trócaire ügyvezetője.

A javaslatot most a bizottság elé fog kerülni elbírálásra, de a legtöbben bizakodóak. Meehan azt is elmondta, hogy az alsóház hatalmas többséggel fogadta el a javaslatot, és hogy egyet kivéve mindegyik párt támogatja azt. “Hihetetlenül fontos ez az esemény a klímaváltozás visszaszorítása szempontjából, és remélhetőleg az írek sok országot fognak inspirálni ezzel.”

ireland1

Néhány éve Norvégia is elfogadott egy hasonló törvényjavaslatot, ők azonban nem vágták el az állami pénzeket az összes ilyen vállalat elől. Az EcoWatch szerint még most is több milliárd dollárnyi pénz áramlik ezekhez a vállalatokhoz, de emiatt igazán nem kéne rossz szemmel nézni a norvégokra, hiszen ők sok más helyen kompenzálják ezt, és valószínűleg náluk sem ez a végső megoldás.

Forrás: http://gofossilfree.org/