Környezetvédelem

2060-ra megújuló forrásból kell, hogy származzon a globális energia fele

2017.01.29. - 20:06  |  Nincs hozzászólás

A Párizsi Klímacsúcs, mint azt mind jól tudjuk, azzal végződött, hogy sikeresen megegyeztek a résztvevő országok. Történelmi esemény volt ez, 194 ország írta alá az egyezményt, és azóta 127 már törvénybe is iktatta azt. Egy új kutatás azt igazolja, hogyha minden a tervek szerint halad, és 2060-ra a világ energiájának fele megújuló energiából származik, még szinten tarthatjuk a felmelegedést.

Az iparosodás teljesen felforgatta a világunkat, mind a társadalom, mind a környezet terén. Ami számunkra fontosabb, hogy azóta folyamatosan melegszik a bolygó. Számtalan tanulmányt és kutatást végeztek az elmúlt években, de a hivatalos álláspont szerint nem szabad, hogy 2°C-kal melegebb legyen a Föld hőmérséklete, mint az iparosodás előtt. A Párizsi Klímacsúcson aláírt egyezménnyel is ezt szeretnék bebiztosítani az országok.

Az egyezmény minden országot máshogyan érint, másféleképpen kell eljárniuk, hogy ne lépjük túl a 2°C-os határt, de alapvetően az a fontos, hogy minden ország egyre több pénzt fektessen nem szén kibocsájtó energiába, és egyre kevesebbet fosszilisbe. Az elmúlt egy év kutatásai már inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy az egyezményben szereplő célok elérhetők-e. Egy ilyen kutatást végzett a Maryland-i Egyetem is (UMD).

climate3

"Létrehoztunk egy empirikus modellt a globális klímára, ezzel akár 2100-ig be tudjuk lőni a bolygó hőmérsékletét. A modellünk erősen támaszkodik a megfigyelt adatokra, és azok pontosságára." - mondta Timothy Canty az UMD kutatás egyik professzora. A kutatás eddigi eredményeit már publikálták is, és szerintük a 2°C-os határ tartható, ha bizonyos körülmények adottak.

A modell egy úgynevezett representative concentration pathway (RCP) módszert használ, ezzel határozzák meg az atmoszférában lévő üvegház hatású gázok lehetséges mennyiségét. Egy optimista esetben, az RCP 4,5 szerint az ember által kibocsájtott üvegházhatású gázok mennyisége alábbhagy és az azt követő évtizedekben csökkenni fog.

"A kutatásunk kimutatta, hogy ha minden az egyezményben foglaltak szerint megy, akkor az RCP 4,5 elérhető, de csak akkor ha két fontos tényező teljesül. Egyrészt az országoknak legalább annyi pénzt kell megújuló energiába fektetniük, mint amennyi meg van szabva az egyezményben. Másrészt pedig ezt a folytatniuk kell 2060-ig." - magyarázta Walter Tribett, a kutatás társszerzője.

climate2

Fontos megjegyezni, hogy az egyezmény csak 2030-ig írja elő a teendőket az országoknak, így 2060-ig rettenetesen sok minden változhat. Azonban a kutatásban részt vevők szerint az országok addigra annyira kiaknázzák a megújuló energiaforrások nyújtotta lehetőségeket, hogy nem lesz értelme változtatni. "Ahhoz, hogy elérjük az RCP 4,5-öt, 2060-ra a világ globális energiájának a fele megújuló energiaforrásból kell, hogy származzon." - mondta Bian Bennett, társ szerző.

Persze ez egy rendkívül optimista álláspont, a tudósok mégis elérhetőnek látják, hiszen az elmúlt évek többször is megmutatták mennyi minden rejlik a megújuló energiákban. Sok aspektusát még nem is ismerjük, és ha ezeket a lehetőségeket teljesen kiaknázzák mint a fejlett, mind a fejlődő országok, nem csúszhat hiba a tervbe.

Forrás: https://phys.org/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »