Környezetvédelem

Egy egész állam akar leszámolni a fosszilis energiával

Az USA igenis igényt tart a megújuló energiára. Ezt már bebizonyították a rengeteg beruházással és a polgárok is az elképesztő mértékű napelem vásárlással. A legutóbb egy vermonti városkáról jöttek hírek, hogy teljesen megújuló energián fut, most azonban egy teljes állam kezdene hasonlóképpen gondoskodni.

Massachusetts állama is kihátrálna a fosszilis energiából, legalább is a jelek szerint. Az állam törvényhozói ugyanis elfogadtak egy javaslatot, aminek a végső célja az lenne, hogy az állam semmilyen módon ne támaszkodjon fosszilis energiára. Ezt 2050-ig szeretnék elérni. 2050 azonban más szempontból is érdekes év az államnak, hiszen egy másik törvény szerint eddig kellene 80%-kal lecsökkenteni az üvegház hatású gázok kibocsátását.

massachusetts2

A nem túl költői SD.1932-es javaslatot a 100 Százalékig Megújuló Energia Törvényének nevezték el, és a támogatók között vannak a demokrata törvényhozók Sean Garballey, Marjorie Decker és Jamie Eldridge is. A törvényjavaslatnak tisztán érthető célja van, hogy “2050-ig átváltson az állam 100 százalékig megújuló energiára”.

“Ez a javaslat egy rendkívül bátor lépés az államnak. Nem csak egy tisztább és sokkal fenntarthatóbb jövő felé vesszük vele az irányt, de ezzel megóvjuk a természeti kincseinket, csökkentjük a szén lábnyomunkat, a lakosok egészsége is mérhetetlenül javulni fog, és nem utolsó sorban számtalan munkalehetőség nyílik meg az új befektetésekkel és építkezésekkel.” – mondta Garballey.

Boston, Massachusetts at the Public Garden in the spring time.

Persze a törvényjavaslat üzenetként is szolgál, most, hogy a Trump adminisztráció szemmel láthatóan feléleszti az olaj ipart. “Donald Trump elfoglalta helyét az elnöki székben, de ez a javaslat egy egyértelmű üzenet Washingtonnak: Massachusetts állama elkötelezett a megújuló energia felé.” – mondta Ben Hellerstein az állam Környezetvédelemért felelős igazgatója.

Forrás: http://www.utilitydive.com/