Környezetvédelem

Trump napokon belül kihátráltathatja az USA-t a párizsi egyezményből

2017.01.31. - 23:26  |  Nincs hozzászólás

Az USA új elnöke nem titkolja álláspontját, ami a globális felmelegedést illeti. Több államfő is aggályait fejezte ki, hogy nem tudni mi fog történni, ha az Egyesült Államok kilép a történelmi, párizsi klímacsúcson aláírt egyezményből. Ezt többen cáfolták Trump kampánya alatt, és nem is tűnt valószínűnek, hogy ez be fog következni, azonban egy belső ember állítja, hogy most mégis ez lesz a helyzet.

Myron Ebell, aki az EPA váltását vezette, és nyíltan klímaváltozás tagadó azt nyilatkozta, hogy Donald Trump napokon belül kihátrálhat a párizsi egyezményből. A történelmi egyezmény, amit keserves munkával sikerült kiharcolni sokat jelentett két éve a világnak, és most legalább olyan nagy dolgot jelentene, ha az USA kilépne ebből, csupán annyi különbséggel, hogy ennek elképesztően negatív hatásai lennének.

trump3

"[Trump] rendkívül elhivatott, hogy betartsa az ígéreteit, attól függetlenül, hogy a közvélemény mit gondol róla. [...] Már akár holnap is kiadhatná a parancsot, hogy az USA kilépjen a párizsi egyezményből, de lehet, hogy később fogja kiadni, több paranccsal együttvéve. Többféleképpen ki tudunk lépni belőle, de hogy ez mikor fog bekövetkezni, arról fogalmam sincs." - mondta Ebell egy londoni tájékoztatón. Ezen kívül elmondta, hogy az Egyesült Államok ezek után meg fogja változtatni a klímapolitikáját, mindezt arra alapozta, hogy Trump tisztán közölte többször is, hogy a krízist túlságosan felfújták a tudósok.

trump4

Donald Trump megválasztása után két héttel azt nyilatkozta, hogy "nyitott" a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatban. Mi több azt is mondta, hogy "van kapcsolat" az emberek és a felmelegedés között, ezt azonban nem fejtette ki, hogy szerinte mégis milyen ez a kapcsolat. Ezek azonban csak kósza elszólások és tweetek, eddig nem volt egyértelmű, hogy mi fog következni a beiktatása után, sajnos lehet pár napon belül választ kapunk.

trump1

Még az elnök államtitkár jelöltje, Rex Tillerson is azt mondta Amerikának jobb lenne, ha bennmaradnia. "Én azt látom, hogy 190 ország aláírta ezt az egyezményt. Jobban járunk ha maradunk az asztalnál, mintha felállnák onnan." Nem tudhatjuk, hogy Trump hallgat-e majd a kabinetjére. Ebell szerint ez nem fog bekövetkezni, és az USA tényleg kihátrál az egyezményből, de az elnöknek és Tillersonnak több megbeszélése is lesz a napokban. Ki tudja, talán meggyőzi majd Trumpot, hogy maradjanak, mi egyelőre csak reménykedni tudunk.

Forrás: http://www.independent.co.uk/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »