Környezetvédelem

Elektronikus szemétből készül majd a 2020-as olimpiai érem

Az állandóan gyorsuló technológiai újításokkal még nem sikerült teljesen felvennünk az ütemet, ami ahhoz vezet, hogy rengeteg elektromos szemetet generálunk. A 2020-as tokiói olimpia érmei azonban egy apró lépést tesznek ennek megállításában.

2006-ban az ENSZ felmérése szerint évente közel 50 millió tonna E-szemetet termelünk globálisan. Ez főleg annak tudható be, hogy a technika folyamatos újdonságainak köszönhetően rengeteg elektromos eszközünket gyakrabban kell cserélnünk, mint korábban. Az első iPhone óta a mobiltelefonok képezik az e-szemét legnagyobb részét, mivel ezek a készülékek úgy vannak tervezve, hogy ne tartsanak ki sokkal tovább, mint 2 év.

medal3

Ezzel a dologgal mindenki tisztában van. Valaki örül egy új funkciónak, valaki évente bosszankodik, mondván “na már megint vehetem meg a következőt”. Amivel azonban sokan nincsenek tisztában, hogy ez milyen hatással van a környezetünkre. Éppen ezért a 2020-as tokiói olimpia rendező bizottsága úgy döntött, hogy a játékokon kiosztott arany, ezüst és bronz érmekben legyen egy kicsi zöld is.

A bizottság felkérte a japán lakosokat, hogy a feleslegessé vált elektromos készülékeiket ne dobják ki, hanem helyette ajánlják fel a bizottság számára, hogy ezeket újrahasznosítva elkészíthessék a szükséges, közel 5.000 olimpiai és paralimpiai érmet. A japán bizottság azért hozta ezt a döntést, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már előírja, hogy a 2020-as olimpiával kezdődően minden olimpiának kell legyen egy olyan aspektusa, ami a fenntarthatóságot hirdeti.

medal1

Az emberek egyre tudatosabbak, sokan gondolnak a környezetre, annak megóvásra és az általunk termelt szemét mennyiségének csökkentésére. “A 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékok érmei ezekből a gondolatokból fognak készülni. Szerintem ez egy rendkívül fontos üzenet a jövő generációinak.” – mondta Kohei Uchimura háromszoros olimpiai bajnok szertornász.

Forrás: https://tokyo2020.jp/en/