Környezetvédelem

Képek a 2016-ban felfedezett korallzátonyról

2016-ban felfedeztek egy korallzátonyt nem messze Brazília partjaitól. A felfedezés hatalmas visszhangot keltett, a tudósok sem fognak tudni hirtelen mit kezdeni a számtalan, eddig ismeretlen fajjal. Végre most mi is megcsodálhatjuk a helyet.

A Greenpeace kiadta az első képeket a Brazília melletti, 220 méter mélyen lévő korallzátonyról. Így egészen szemet gyönyörködtető látványt nyújt, sajnos azonban lehet, hogy csak ezek a képek maradnak meg belőle, mert egy fúrótornyot akarnak felhúzni nem messze a zátonytól. Ezeket a képeket a Greenpeace Esperanza nevű hajójáról készítették.

reef2

A közel 1.000 kilométeres zátony az Amazonas folyó torkolatánál lévő zátony Francia Guyanától egészen a brazil Maranhao államig terjed. A tudósok rengeteg, eddig fel nem fedezett faj megtalálását remélik a zátonytól, eddig már több, mint 60 új hal és rákfajtát sikerült azonosítaniuk. “Rengeteg, eddig fel nem fedezett faj bujkálhat a zátonyon, de a korallok fontosak az atlanti-óceáni partszakasz épségének megtartása szempontjából is.” – magyarázta Nils Asp, a Federal Unversity of Pará egyik kutatója.

Images of the Amazon Reef taken from a submarine launched from the MY Esperanza. The Greenpeace ship is currently in the region of the Amazon river mouth, Amapá State, for the “Defend the Amazon Reef” campaign.  A team of experts are onboard, including the scientist from the Federal University of Rio de Janeiro, Fabiano Thompson and Kenneth Jozeph Lowick, from Greenpeace Belgium. Thompson led the group of scientists who discovered the coral reef at the mouth of the Amazon River. Imagens captadas do submarino dos Corais da Amazônia. Neste sábado, 28 de janeiro, o submarino foi lançado do navio Esperanza com o cientista da Universidade Federal do Rio de Janeiro Fabiano Thompson e Kenneth Jozeph Lowick, do Greenpeace da Bégica. Thompson liderou o grupo de cientistas que descobriu o recife de corais na foz do rio Amazonas. O lançamento do submarino envolveu grande parte da tripulação do navio. Esperanza, um dos três navios do Greenpeace, está na região da foz do rio Amazonas, no Amapá, para a campanha “Defenda os Corais da Amazônia. O objetivo é observar debaixo d’água, pela primeira vez, os recifes de corais.

Azonban rossz hír, hogy a térségben sok olajat is találtak, így a Total, a BP, és a Petrobras bármikor elkezdheti a fúrást, ha megkapják az engedélyt a brazil kormánytól. Nem meglepő, hogy a Greenpeace ellenzi a fúrást, és mindent megtesz, hogy védelmezze a korallzátonyt.

“Meg kell védenünk a zátonyt, és az egész Amazonas folyó torkolatának régióját. Nem engedhetjük, hogy a vállalatok kapzsisága győzedelmeskedjen, nem vagyunk olyan helyzetben, hogy a profitot a környezetünk elé helyezhessük.” – mondta Thiago Almeida, a Greenpeace egyik aktivistája.

Forrás: https://www.theguardian.com/