Környezetvédelem

“Nemzeti katasztrófa” a mongol légszennyezettség

Ha bárkit megkérdezünk, melyik fővárosban a legaggasztóbb a szálló por mennyisége a levegőben, a legtöbben Pekingre tippelnének. Azonban a mongol fővárosban január végén nagyságrendekkel rosszabb volt a helyzet.

Ulánbátorban, Mongólia fővárosában elképesztően rossz a levegő. A szálló por mennyisége január végén elérte a köbméterenkénti 855 mikrogrammot. Ugyanekkor a hírhedt kínai fővárosban, Pekingben “csupán” 70 mikrogrammot mértek. Persze mind a két érték a nemzetközi egészségügyi határérték (20-25 mikrogramm) felett van, de szemmel láthatóan rosszabb a helyzet Mongóliában.

A mostani eredmény azonban még mindig eltörpül az egykori, több, mint 1000 mikrogrammos érték mellett. Az UNICEF adatai szerint Ulánbátor a világ 10 legszmogosabb városai közé tartozik. A köztársasági elnök, Cahiagín Elbegdordzs “nemzeti katasztrófának” nevezte a helyzetet.

ulanbator2

A kialakult helyzetnek azonban komoly földrajzi és társadalmi okai vannak. Egyrészt Ulánbátor a világ egyik leghidegebb fővárosa, és az olykor mínusz 40 fokos hidegben a szegénynegyedek lakói csak szénnel, fával, vagy legrosszabb esetben műanyaghulladékot tartalmazó szeméttel és gumiabronccsal tudnak fűteni. Az óriási területű, ám ritkán lakott Mongólia 3 millió lakosának csaknem fele, 1,3 millió ember a fővárosban él, közülük sokan a város körüli, közműrendszerhez nem csatlakozó sátrakban, vagy hagyományos jurtákban.

ulanbator

Úgy becsülik, hogy a légszennyezés közel 80%-a ezekből a kinti területekből származik. A mongol nemzetbiztonsági tanács már január elején megkísérelte megelőzni a helyzetet azzal, hogy egy évig megtiltotta a vidéki lakosság beáramlását a fővárosba, de sokan már akkor kételkedtek a jogszabály betarthatóságában. A lakosság körében is nagy visszhangja van a dolognak, ezen a télen már kétszer is tüntettek a szmog ellen. Legutóbb január végén, mínusz 20 fokban gyűlt össze 7.000 ember, akik fekete lufikkal és táblákkal tüntettek a város főterén. Akkor aláírásokat gyűjtöttek a kormány tétlensége ellen.

Forrás: http://www.reuters.com/