Környezetvédelem

Manhattan méretű jég szakadt el egy gleccsertől

2017.02.19. - 18:15  |  Nincs hozzászólás

A Meteorológiai Világszervezet pénteken egy igen aggasztó dolgot közölt. Úgy néz ki, hogy a meleg víz miatt egy Manhattan méretű jégdarab szakadt le egy antarktiszi gleccserről.

A bolygó folyamatos melegedése állandóan problémákat okoz világszerte. Az elmúlt hónapokban több jelentés is érkezett kutatóktól, akik aggodalmukat fejezték ki a klímaváltozás okozta gondok miatt. Amire azonban a legtöbben felfigyeltek, hogy a sarkkörökön a szokásosnál jóval melegebb volt tavaly. Ennek eredményeképpen az északi jégtakaró kis mérete rekordnak számított.

A legújabb rossz hírek a déli-sarkról érkeztek. Egy 60 négyzetkilométeres jégdarab szakadt le az Antarktisz egyik gleccseréről, számolt be az ENSZ Meteorológiai Világszervezete. A szervezet múlt hónapban is figyelmeztetett, hogy a déli jégsapka mérete is aggasztóan kicsi volt, ami azt illeti az eddigi legkisebb kiterjedést most érte el.

ice1

"Mindkét sarkponton nagyon kicsi a jég mennyisége, ráadásul ez a kis kiterjedésű jégsapka is elképesztően vékony." - mondta David Carlson, a World Climate Research Programme vezetője. A NASA egyik műholdképén jól látszik egy Manhattan-félsziget nagyságú jégdarab, ami nem kapcsolódik a földrészt borító jéghez. A jégdarab január 24 és 31 között szakadt el.

"Úgy vélem ez a szakadás a korábbi szakadás 'utórengése'" - mondta Ian Howat, az ohio-o egyetem gleccser kutatója, utalva a 2015-ös jégdarab leszakadására. 2015 júliusában, a mostaninál tízszer nagyobb, 582 négyzetkilométeres darab szakadt le a gleccserről, de a mostani esetet sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ez azt jelenti, hogy a térségben még mindig túlságosan meleg van.

ice3

A tudósok úgy vélik a szakadás ezért következett be, mert 2016 nyarán, a fél évig tartó sötétség ideje alatt nem hűlt le eléggé az Antarktisz, így nem tudott a jégtakaró megvastagodni. A sarkkör környéki víz is rendkívül meleg, ami a vékony jégréteget sokkal könnyebben tudja megolvasztani azt, ami végül elszakadt a jégtakarótól.

Az ehhez hasonló események miatt a kutatók most egy Wales-méretű jégtömböt figyelnek folyamatosan. A jégtömb nagyon közel van a leváláshoz, ha hihetünk a kutatók előrejelzéseinek. Az 5.000 négyzetkilométeres jégtömb az Antarktiszi-félsziget legészakibb csücskénél található, és ha az leszakad, akár 10 centiméterrel is megemelkedhet a globális tengerszint, ami további jégdarabok leválását okozhatja a jövőben.

Forrás: http://news.sky.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »