Környezetvédelem

Manhattan méretű jég szakadt el egy gleccsertől

A bolygó folyamatos melegedése állandóan problémákat okoz világszerte. Az elmúlt hónapokban több jelentés is érkezett kutatóktól, akik aggodalmukat fejezték ki a klímaváltozás okozta gondok miatt. Amire azonban a legtöbben felfigyeltek, hogy a sarkkörökön a szokásosnál jóval melegebb volt tavaly. Ennek eredményeképpen az északi jégtakaró kis mérete rekordnak számított.

A legújabb rossz hírek a déli-sarkról érkeztek. Egy 60 négyzetkilométeres jégdarab szakadt le az Antarktisz egyik gleccseréről, számolt be az ENSZ Meteorológiai Világszervezete. A szervezet múlt hónapban is figyelmeztetett, hogy a déli jégsapka mérete is aggasztóan kicsi volt, ami azt illeti az eddigi legkisebb kiterjedést most érte el.

ice1

“Mindkét sarkponton nagyon kicsi a jég mennyisége, ráadásul ez a kis kiterjedésű jégsapka is elképesztően vékony.” – mondta David Carlson, a World Climate Research Programme vezetője. A NASA egyik műholdképén jól látszik egy Manhattan-félsziget nagyságú jégdarab, ami nem kapcsolódik a földrészt borító jéghez. A jégdarab január 24 és 31 között szakadt el.

“Úgy vélem ez a szakadás a korábbi szakadás ‘utórengése'” – mondta Ian Howat, az ohio-o egyetem gleccser kutatója, utalva a 2015-ös jégdarab leszakadására. 2015 júliusában, a mostaninál tízszer nagyobb, 582 négyzetkilométeres darab szakadt le a gleccserről, de a mostani esetet sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ez azt jelenti, hogy a térségben még mindig túlságosan meleg van.

ice3

A tudósok úgy vélik a szakadás ezért következett be, mert 2016 nyarán, a fél évig tartó sötétség ideje alatt nem hűlt le eléggé az Antarktisz, így nem tudott a jégtakaró megvastagodni. A sarkkör környéki víz is rendkívül meleg, ami a vékony jégréteget sokkal könnyebben tudja megolvasztani azt, ami végül elszakadt a jégtakarótól.

Az ehhez hasonló események miatt a kutatók most egy Wales-méretű jégtömböt figyelnek folyamatosan. A jégtömb nagyon közel van a leváláshoz, ha hihetünk a kutatók előrejelzéseinek. Az 5.000 négyzetkilométeres jégtömb az Antarktiszi-félsziget legészakibb csücskénél található, és ha az leszakad, akár 10 centiméterrel is megemelkedhet a globális tengerszint, ami további jégdarabok leválását okozhatja a jövőben.