Környezetvédelem

Szokatlanul meleg van

A globális felmelegedés napról napra megmutatja magát számunkra, és nem nyújt túl szép látványt. Így esett meg, hogy egy amerikai városban nyári hőmérsékletet mértek a múlt héten, annak ellenére, hogy tombolnia kellene a télnek.

Magnumban, Oklahomában közel 38 Celsius fokos hőmérsékletet mértek a múlt héten. Ez nem lenne meglepő mondjuk egy nyári napon, de az északi féltekén jelenleg még javában tartania kellene a télnek. Ennek a kimagasló hőmérsékletnek hála az egész államban megdőlt az átlaghőmérséklet rekord. Eddig a februári átlaghőmérséklet 13 Celsius fok volt.

A különös körülményekre való tekintettel az állam kormányzója tűzrakási tilalmat rendelt el, de még így is kigyulladt pár helyen a bozót, és sok embernek el kellett hagynia a lakását. Azóta már visszavonták a tiltást, és a hőmérséklet is visszaállt a normálisra. Persze sokan vannak, akik mondjuk nem kedvelik annyira a téli hideget, ők bizonyára örülnének a februári melegnek, de meg kell jegyezni, hogy ilyen extrém változásoknak nem szabadna bekövetkeznie télen. Ez az eset is remekül illusztrálja a klímaváltozás hatásait.

meleg1

A hideg hónapokban lévő gyors és nagy hőmérséklet-változás teljesen felboríthatja egy terület ökoszisztémáját. Az időjárás hatására sok fa és virág elkezdhet virágozni, de ezek később le fognak fagyni. Gondolhatnánk, hogy ez nem nagy dolog, de egy ilyen eseménynek beláthatatlan következményekkel bírhatnak bizonyos iparágakban, például a mezőgazdaságban.

A szokatlanul magas hőmérséklet annak köszönhető, hogy a fosszilis energiahordozók felhasználásával nagy mértékben hozzájárulunk a klímaváltozáshoz. A globális felmelegedést tagadók bármikor ráaggathatják az oklahomai esetre, hogy ez egy egyedi eset volt, de hasonló változások már történtek máshol is a bolygón. Ausztrália még mindig nem tudott teljesen lábra állni a 46 Celsius fokos hőhullám óta. Az Antarktisz hőmérséklete háromszor lépte túl jelentősen az átlaghőmérsékletet az elmúlt hónapokban, az Északi-Sark hőmérséklete pedig már 20 fokkal meghaladja a téli hónapokban megszokott hőmérsékletet.

Szerencsére már egyre kevesebben vannak, akik nem hisznek a klímaváltozásban, és egyre többen vannak, akik elismerik az emberek hozzájárulását is. “Az emberek véleménye határozott változást mutatott az elmúlt három évben. Egyre többen hiszik el, hogy van klímaváltozás, ahogy azt is egyre többen ismerik el, hogy az emberiség is tehet a fennálló helyzetről. Tízből hét ember már nem tagadja a klímaváltozást.” – mondta Andrew Hawkins, a kutatást végző szervezet igazgatója.

Forrás: http://www.sciencealert.com/