Környezetvédelem

2100-ra 50%-kal kevesebb faj élhet majd a Földön

2017.02.28. - 09:00  |  Nincs hozzászólás

Biológusok, ökológusok és közgazdászok gyűltek össze a Vatikánban, hogy megvitassák mit kell tennie az emberiségnek, hogy megőrizzék a Föld bioszféráját. Jelenleg is rengeteg állatot fenyeget a kihalás, de ha nem teszünk semmit, az soha nem látott eredményeket hozhat.

Most tartják a Biológiai Kihalás konferenciát, ahol néhány kutató felszólalt a fajok megvédéséért. Jelenleg a fajok 20%-a, azaz minden ötödik veszélyeztetett, mondhatni a kihalás szélén áll. Állításuk szerint azonban ez a szám drasztikusan megemelkedhet a következő századfordulóra, ha nem teszünk semmit. Úgy számoltak, hogy a jelenlegi trendeket követve a fajok 50%-a kerülhet a veszélyeztetett fajok listájára, és jó pár, ma élő állat addigra teljesen eltűnik majd a bolygóról.

kihalás3

A konferencia rendezői felhívták a figyelmet arra, hogy például a tigrisekkel és a rinocéroszokkal elég sokat foglalkoznak a tudósok, sőt a média is, de fontos, hogy tisztában legyünk a ténnyel, számtalan más fajt is fenyeget a kihalás. Mondani sem kellene, de az állatok és növények szükségesek számunkra. Ételt és orvosságot biztosítanak nekünk, megtisztítják a levegőt, a vizet, sőt termőföldet hagynak maguk után. "A világot felépítő élő dolgok átcsúsznak az ujjaink közt, mégis úgy tűnik mintha ez nem érdekelne bennünket." - mondták a szervezők.

kihalás

A Stanford Egyetem egyik biológusa, Paul Ehrlich a gazdag nyugati országok életmódját hibáztatja, ami miatt pusztul a környezetünk. "A gazdag nyugati országok kiszipolyozzák a Föld minden forrását, ezáltal mérhetetlen ütemben pusztítják az ökoszisztémát. Autópályákat építünk a Serengeti felé, hogy gyorsabban hozzájussunk a telefonjainkhoz szükséges ritka kőzetekhez. Kihalásszuk az összes halat a tengerből, tönkretesszük a korallzátonyokat, és széndioxidot pumpálunk az atmoszférába. Már elindítottunk egy óriási kihalást, de az a kérdés: hogyan állítsuk meg?" - mondta a konferencián.

A kutatók és tudósok azért gyűltek össze a Vatikánban, hogy megvitassák, milyen gazdasági, és társadalmi változásokat kell elérni, hogy megmentsük a Föld élőlényeit. Ahhoz, hogy a jelenlegi életvitelünket fenntartsuk, nagyjából másfél Földre lenne szükségünk, hogy a szükséges források meglegyenek. Sokkal aggasztóbb viszont, hogyha mindenki úgy élne, mint egy átlagos amerikai, akkor még 4-5 Föld kellene.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »