Környezetvédelem

Tovább melegednek a sarkkörök

Az utóbbi pár hónapban elég sok rossz hír érkezett a sarkkörök hőmérsékletével kapcsolatban, ami nem is csoda, tekintve, hogy elképesztően aggasztó a helyzet. A jég vastagsága és kiterjedése rekord alacsony, ezt többször is megerősítette a Meteorológiai Világszervezet (WMO), és többször utalt arra is, hogy az Antarktiszi térség a bolygó leggyorsabban melegedő pontja.

Ezt egy most nyilvánosságra került, 2015-ös adatra támaszkodva írták. 2015 március 24-én ugyanis 17,5°C-ot mértek az argentínai Esperanza kutatóbázison. a WMO gondosan kielemzi a terület kutatóbázisaiból beérkező adatokat és minden évben megvizsgálja a hőmérsékleti helyzetet. 1982 januárjában például még rosszabb volt a helyzet, akkor 20°C-ot mértek a térségben.

ice2

A WMO adatai szerint átlagosan -10 fok körül szokott lenni a hőmérséklet a partok mentén, és -60 a belső területeken. De az Antarktisz egyes régióiban, az elmúlt 50 évben már több, mint 3°C-kal emelkedett az átlaghőmérséklet. “A nyugati térségben lévő gleccserek 87%-a túlságosan visszahúzódott az elmúlt 50 évben, és a folyamat az elmúlt 12 évben csak felgyorsult.” – írja a szervezet.

FILE PHOTO: Two Adelie penguins stand atop a block of melting ice on a rocky shoreline at Cape Denison, Commonwealth Bay, in East Antarctica in this January 1, 2010 file photo.    REUTERS/Pauline Askin/File Photo

A világ édesvíz készletének 90%-a az Antarktiszon van jégbe fagyva. Ha ez mind felolvadna, akkor nagyjából 61 méterrel emelkedne a tengerszint, ezért a tudósokat a földrész peremén lévő jég lassú olvadása is aggasztja. A nyilvánosságra került adatok miatt azt remélik, többen fognak a klímakutatásba pénzt fektetni.

Forrás: http://www.reuters.com/