Környezetvédelem

A Google Street View autói már a gázszivárgásokat is észlelik

2017.03.30. - 11:27  |  Nincs hozzászólás

Nehezen vitatható, hogy korunk egyik legnagyobb globális problémája a klímaváltozás, ami az üvegház hatású gázok nagy mennyiségű kibocsájtásának köszönhető. A széndioxid járul hozzá leginkább a felmelegedéshez, de más gázok is segítik a folyamatot, például a metán, ami sajnos természetes úton is kijut a levegőbe. De a Google Street View kamerái már ezeket a szivárgásokat is észlelik.

A metán sokkal erősebb, mint a széndioxid, akár öt évig is képes az atmoszférában maradni. A kutatók becslése szerint minden egymillió részecskéből 1.834 metán, míg "csupán" 400 széndioxid. A metán leggyakoribb forrása a természetes szivárgások. Ezek száma az utóbbi időben megsokszorozódott, mivel a városi gázvezetékek sok helyen elöregedtek, és több metán tud kiszabadulni. 2016-ban Los Angelesben volt az Egyesült Államok történetének legnagyobb gázszivárgása, amikor 100.000 tonna metán szabadult a levegőbe. Ez nem csak a környezetnek rossz, de a gáz ipart is súlyosan terheli. Bostonban például évente 90 millió dollárnyi gáz, a készlet nagyjából 3%-a szabadul fel.

google2

A Colorado-i Egyetem és a Környezetvédelmi Alap kutatói, valamint a Google Earth Outreach egy közös ötletet dolgoztak ki, aminek segítségével észlelni tudják ezeket a szivárgásokat. A csapat minden Street View autót ellátott szennyezési nyomkövetőkkel. Ezek a nyomkövetők metán analizáló infravörös lézerek, amik képesek azonnal felismerni a metán szivárgásokat. Ezt korábban csak laboratóriumokban lehetett elvégezni, egy kromatográfiának nevezett eljárással.

"A levegő tele van gázokkal, amik az infravörös spektrumban ködösnek tűnnek. A lézer képes ezeket a színeket felmérni, és ezáltal 'látja' mennyi metán van a levegőben." - magyarázta a Colorado-i Egyetem kutatója, Joe von Fischer. A készüléket már tesztelték élesben Indianapolisban, Bostonban, Staten Island-en, Syracuse-ban, Burlingtonban és Vermontban.

google3

"Hatalmas problémával állunk szemben, mégsem foglalkozott eddig ezzel senki. Most végre felmérhetjük, mennyire komolyak ezek a szivárgások, illetve, hogy mennyire gyakoriak. Minél hamarabb észleljük, és javítjuk ki őket, annál jobban járunk mi is, és a környezet is. A fenntartóknak eddig nem volt egy megbízható módszer a kezükben, hogy megfigyeljék a szivárgásokat, de ennek ezzel vége. [...] A célunk az, hogy egy gyors, olcsó és könnyű módszert dolgozzunk ki, amivel megfigyelhetők a metán szivárgások, ezzel is segítve az ipart, hogy minél hamarabb ki tudják javítani a hibákat" - mondta von Fischer.

Forrás: https://www.washingtonpost.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »