Környezetvédelem

A szemünk láttára bomlanak le ezek az élőlények

2017.04.25. - 13:24  |  Nincs hozzászólás

Már szinte napi rendszerességgel érkeznek hírek a klímaváltozás lesújtó hatásairól. A legfrissebb dolog, amiről a tudósok beszámoltak szinte horror filmbe illő, ugyanis a klímaváltozás következtében a szemünk láttára bomlanak le élő élőlények.

A Kalifornia Egyetem davis-i kampuszán (UC Davis) dolgozó kutatók publikáltak egy tanulmányt a Proceedings of the Royal Society B: Biological Science folyóiratban, amiben beszámoltak, a gerinctelenek közé sorolt mohaállatok jelenlegi helyzetéről. A kutatás kimutatta, hogy a hőmérséklet emelkedésének köszönhetően a vizeink lassan elsavasodnak, ennek következtében pedig a mohaállatok egyszerűen bomlásnak indulnak a természetes élőhelyükön.

"Azt gondoltuk, hogy csak a tömegük lesz kisebb, vagy hogy néhány helyen elvékonyodnak ezek az élőlények, de még minket is meglepett, hogy komplett élőlények indultak bomlásnak úgy, hogy még nem pusztultak el." - írta a tanulmányban a vezető szerző, Dan Swezey.

water1

Sajnos ez nem egy "mi lenne ha?" tanulmány volt. A kísérletekben pont olyan vízbe helyezték az élőlényeket, amiben jelenleg is élnek a Csendes-óceánban, nem messze Kalifornia partjaitól. A fosszilis energiahordozók tüzelésével felszabaduló széndioxid szintje állandóan növekszik. Ezt az óceánok elnyelik, feloldják, így azok savasabb kémhatásúak lesznek. A mohaállatokhoz hasonló élőlények pedig nem képesek ebben az új környezetben megélni.

Örülnénk, ha csak ennyi hatása lenne az ember okozta klímaváltozásnak, de szerte a világon jelennek meg problémák emiatt. Több emlős a kihalás szélére került, a jégsapkák folyamatosan olvadnak, és emberek halnak meg a környezetszennyezés következtében. Az elmúlt három év egymás után döntötte meg a meleg rekordot, és a tudósok szerint ez továbbra is fennáll, vagyis könnyen elképzelhető, hogy 2017 lesz az eddigi legmelegebb év globálisan. Ez egy egyértelmű jel, hogy rossz irányba haladunk.

Forrás: http://unfccc.int/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »