Környezetvédelem

Az USA kilép a párizsi egyezményből

2017.05.31. - 16:00  |  Nincs hozzászólás

Trump a kampányhajrában is erősen bírálta az Obama adminisztrációt, hogy aláírta a 2015-ös párizsi klímacsúcson az egyezményt. Az USA jelenlegi elnöke határozottan tagadja, hogy van globális felmelegedés, és ugyan rajta kívül még mindig sokan vannak, akik hasonlóan gondolkodnak, mégis Trump az, aki elképesztő hatalommal is bír.

És most el is érkezett a nap, többen jelentették már, hogy a korábban rebesgetett hír, miszerint Donald Trump kihátrálna a párizsi egyezményből, valósággá vált. Úgy néz ki az elnök tartja a szavát, és már el is kezdték az egyezményből való kilépést. Ezzel pedig háttérbe szorította lánya, Ivanka Trump tanácsát, hogy az USA maradjon az egyezményben. A dolog pikantériája, hogy több olaj és gáz vállalat, köztük a Shell és az ExxonMobil is közleményben kérte az elnököt, hogy ne hátráljon ki a párizsi egyezményből.

A jelenlegi helyzetben még a legnagyobb lépések is kevésnek bizonyulnak, annak érdekében, hogy visszafordítsuk a bizonyítottan ember által előidézett globális felmelegedést. Egy ilyen lépés egyenesen katasztrofális, hiszen a világ egyik legbefolyásosabb országa fog kilépni az egyezményből. Ezzel az USA elveszítheti a klímaváltozás elleni harcban elért pozícióját, átadva a helyét Kínának, vagy Indiának.

trump2

A hír egyelőre még nem teljesen hivatalos, ugyanis a Fehér Ház még nem adott ki közleményt ezzel kapcsolatban. Azonban az Axios két megbízható forrásra hivatkozva állítja, hogy igaz a hír, ráadásul a Politico állítólag egy Fehér Házi hivatalnoktól tudja az információt.

Trump az elmúlt hetekben több vezetővel is találkozott, köztük a Pápával is, akik mind arról próbálták meg meggyőzni az elnököt, hogy maradjon az egyezményben. Az USA jelenlegi államtitkára, Rex Tillerson is többször nyilatkozta, hogy ő is azt szeretné, ha az Egyesült Államok nem hátrál ki a dologból. Az Axios ezen kívül megemlített 22 republikánus szenátort, akik levelet írtak az elnöknek, hogy ne hátráljon ki az egyezményből, de úgy néz ki ennyi ember nem elég, hogy meggyőzze Trumpot.

trump3

Többen jelentették, hogy Trump a hozzá közelálló embereknek már elmondta, hogy mindenképp ki fog hátrálni az egyezményből, ezt az információt azonban nem sikerült a G7 vezetőkkel történt találkozáskor megemlíteni a jelenlevőknek.

Az Axios szerint az USA Környezetvédelmi Ügynökségének egyik vezetője, Scott Pruitt már egy kis csapattal dolgozik, hogy miként fog kilépni az USA az egyezményből. Ennek a hivatalos kilépésnek természetesen hosszadalmas jogi útja van, így becslések szerint három éven belül nem történhet meg a teljes kilépés. Azonban sokkal nagyobb probléma, hogy ez az esemény dominóeffektusként söpörhet végig a világon. A történelmi jelentőségű egyezményből elsőként kiléphet az USA, ha igazak a mostani hírek, és elég nagy a valószínűség arra, hogy más országok is követni fogják az Egyesült Államokat, ami egyenlő lenne egy katasztrófával.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »