Környezetvédelem

Hivatalos: Az USA kilép a párizsi klímaegyezményből

Nincs helye kertelésnek, most már hivatalosan is az Amerikai Egyesült Államok kilép a 2015-ös Párizsi Klímacsúcson aláírt egyezményből.

Washingtoni idő szerint délután 15:30-kor tartott sajtótájékoztatót a Fehér Háznál Donald Trump, az Egyesült államok jelenlegi elnöke, ahol szinte igyekezett bejelenteni azt, amitől mindenki tartott, vagyis, hogy az USA kilép a párizsi klímaegyezményből. Ezzel az Egyesült Államok csatlakozott harmadikként ahhoz a két országhoz, akik nincsenek benne az egyezményben, Szíriához, és Nicaraguához. Viszont ez a “csatlakozás” sem olyan, mint amilyennek elsőre tűnik.

WASHINGTON, DC - JUNE 01: U.S. President Donald Trump announces his decision for the United States to pull out of the Paris climate agreement in the Rose Garden at the White House June 1, 2017 in Washington, DC. Trump pledged on the campaign trail to withdraw from the accord, which former President Barack Obama and the leaders of 194 other countries signed in 2015. The agreement is intended to encourage the reduction of greenhouse gas emissions in an effort to limit global warming to a manageable level. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

A The Washington Post megírta, hogy az a két ország, akik nem írták alá az egyezményt, miért is tettek így, még 2015-ben. Szíria a több éve húzódó polgárháború miatt nem írta alá, hiszen az ország darabokra szakadt, nem volt egy egységes kormányzás, mondhatni az országnak ez volt a legkisebb problémája akkoriban. Nicaragua pedig meglepő módon pont a klímaváltozás nevében nem írta alá az egyezményt. Daniel Ortega, Nicaragua elnöke azt nyilatkozta, hogy szerinte az ilyen önkéntes megállapodások nem vezetnek sehova, mert nincsenek szankcionálva azok, akik nem teljesítik a rájuk eső részt. Az országot Paul Oquist képviselte Párizsban, és azt mondta Nicaragua hivatalos álláspontja az, hogy a gazdagabb országoknak sokkal többet kellene fizetni a klímaváltozásért, hiszen történelmileg igazolható, hogy ők sokkal több kárt okoztak a környezetben, mint a fejlődő országok.

trump6

De természetesen ez a két ország együtt sem termel annyi üvegházhatású gázt, mint az USA, így az Egyesült Államok kilépése valóban katasztrofális lehet. Donald Trump a beszédében rögtön kitért arra, hogy azonnal megkezdik az új tárgyalásokat. “Ha új egyezményt tudunk kötni, az remek. Ha nem, az is jó.” – mondta utalva arra, hogy az USA anélkül is meglesz, ha egy számukra kedvezőbb, új egyezményt kötnek.

Természetesen a visszhang sem maradt el. Világszerte több épületet zölden világítottak ki az este, a párizsi egyezmény irániti szolidaritásukból. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójaként ismert tech-guru, aki egyébként Trump tanácsadói testületéneke a tagja volt, lemondott. “Elválnak az útjaink az elnöki tanáccsal. A klímaváltozás valódi. Párizs elhagyása nem jó Amerikának és a világnak sem.” – írta twitteren. De nem ő volt az egyetlen, aki szembeszállt Trump döntésével.

trump4

A Facebook atyja, Mark Zuckerberg szerint Trump egyenesen veszélyezteti a mostani gyermekek jövőjét. Sundar Pichai, a Google vezetője is aggodalmát fejezte ki, de hozzátette, hogy a Google továbbra is igyekszik mindent megtenni a saját hatáskörén belül, hogy egy tiszta jövőbe vezesse a világot. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook egy levelet küldött az alkalmazottaknak, amiben az állt, hogy Cook még kedden is telefonon próbálta lebeszélni az elnököt a döntésről. Az Apple célja azonban továbbra is, hogy napról napra jobbá tegyéka világot, ezért a cég tartja magát a klímaváltozás elleni harcban vállalt szerepükhöz.

Rajtuk kívül még az Amazon elnöke, a Microsoft vezérigazgatója, a twitter társalapítója, a GE vezérigazgatója, a HP igazgatója és az Intel vezetősége is nehezményezte az elnök döntését. Szerintük az elnök rövidlátásáról tesz tanúbizonyságot ez a döntés, és hogy a környezetvédelmi elvek nem hogy nem gátolják az USA versenyképességét, épp ellenkezőleg, innovációra sarkall és ezáltal rengeteg munkahelyet teremt.

trump1

És az egyik legnagyobb meglepetést okozó nyilatkozat Franciaország új elnökétől, Macron-tól érkezett, aki angolul fejezte ki csalódottságát és aggodalmát. Ilyet még francia elnök soha nem tett, hogy angolul tett volna ilyen jellegű nyilatkozatot. Elmondta, hogy Franciaország továbbra is elkötelezett az egyezmény mellett, és egy velős sorral zárta a beszédét: “Make our planet great again.”, azaz “Tegyük ismét nagyszerűvé a bolygónkat”, utalva ezzel Trump kampányszövegére.

Ezzel a döntéssel 194 ország marad az egyezményben, és 3 azon kívül. Rengeteg kérdés maradt még, szóval egy meglehetősen érdekfeszítő nyárnak nézünk elébe klímaváltozás szempontjából.