Környezetvédelem

Ezekben a folyókban van a legtöbb hulladék

2017.06.08. - 07:00  |  Nincs hozzászólás

Elgondolkodott már azon, hogy az óceánokban kikötő műanyag hulladék mekkora része érkezik a folyókból? A The Ocean Cleanup csapata úgy döntött megkeresik a választ a kérdésre, ezért elvégezték az “első, folyókból származó műanyag hulladék becslését”, és az eredmények megdöbbentőek.

A kutatás kimutatta, hogy a világ folyóiból évente 1,15-2,41 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba. Ez rettenetesen sok szemét, de jó hír, hogy a kutatásnak köszönhetően így sokkal könnyebben visszakövethető ez a mennyiség, így szemétszűrők felszerelésével csökkenthető lenne ez a szám.

A tudósok eddig is tudták, hogy az óceánban kikötő műanyag hulladék nagy része a folyókból kerül oda, de ez előtt a tanulmány előtt eddig nem tudták számszerűsíteni, hogy pontosan mennyi szemét is érkezik onnan, ahogy azt sem, hogy az egyes folyók mennyit juttatnak az óceánokba. Éppen ezért a The Ocean Cleanup egyik kutatója, Laurent Leberton létrehozott egy modellt, ami számításba veszi az egyes területek szemétgazdálkodását, népsűrűségét, vízrajzát, topográfiáját és a gátak helyét.

ocean3

A modell segítségével kimutatták, hogy a 40,760 folyóból, mindössze 20 felelős az óceánokba jutó szemét kétharmadáért. Azt is meg tudták mondani, hogy a legtöbb szemét május és október között érkezik, ebben a szűk fél évben a műanyag hulladék közel háromnegyede kerül az óceánokba.

A TOC készített egy interaktív térképet is, hogy vizuálisan is érzékeltetni tudják a helyzet súlyosságát. A térkép folyamatosan mutatja a felhasználóknak, hogy az oldal betöltése óta hány kilogramm műanyag szemét került a Föld óceánjaiba. A térkép itt érhető el.

ocecan1

"Nagy örömünkre szolgál, hogy az utóbbi években egyre többen igyekeztek felhívni a figyelmet a vizek szennyezésére. Mindazonáltal, ahhoz hogy sikerrel járjunk és megőrizhessük óceánjaink tisztaságát, szükségünk van a kormányokra és szervezetekre, hogy felgyorsítsuk a tisztító folyamatot. A legutóbbi kutatás eredményei nagyban segíthetik a munkánkat." - mondta a TOC alapítója és vezérigazgatója, Boyan Slat.

Forrás: https://www.theoceancleanup.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »