Környezetvédelem

Ezekben a folyókban van a legtöbb hulladék

Elgondolkodott már azon, hogy az óceánokban kikötő műanyag hulladék mekkora része érkezik a folyókból? A The Ocean Cleanup csapata úgy döntött megkeresik a választ a kérdésre, ezért elvégezték az "első, folyókból származó műanyag hulladék becslését", és az eredmények megdöbbentőek.

A kutatás kimutatta, hogy a világ folyóiból évente 1,15-2,41 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba. Ez rettenetesen sok szemét, de jó hír, hogy a kutatásnak köszönhetően így sokkal könnyebben visszakövethető ez a mennyiség, így szemétszűrők felszerelésével csökkenthető lenne ez a szám.

A tudósok eddig is tudták, hogy az óceánban kikötő műanyag hulladék nagy része a folyókból kerül oda, de ez előtt a tanulmány előtt eddig nem tudták számszerűsíteni, hogy pontosan mennyi szemét is érkezik onnan, ahogy azt sem, hogy az egyes folyók mennyit juttatnak az óceánokba. Éppen ezért a The Ocean Cleanup egyik kutatója, Laurent Leberton létrehozott egy modellt, ami számításba veszi az egyes területek szemétgazdálkodását, népsűrűségét, vízrajzát, topográfiáját és a gátak helyét.

ocean3

A modell segítségével kimutatták, hogy a 40,760 folyóból, mindössze 20 felelős az óceánokba jutó szemét kétharmadáért. Azt is meg tudták mondani, hogy a legtöbb szemét május és október között érkezik, ebben a szűk fél évben a műanyag hulladék közel háromnegyede kerül az óceánokba.

A TOC készített egy interaktív térképet is, hogy vizuálisan is érzékeltetni tudják a helyzet súlyosságát. A térkép folyamatosan mutatja a felhasználóknak, hogy az oldal betöltése óta hány kilogramm műanyag szemét került a Föld óceánjaiba. A térkép itt érhető el.

ocecan1

“Nagy örömünkre szolgál, hogy az utóbbi években egyre többen igyekeztek felhívni a figyelmet a vizek szennyezésére. Mindazonáltal, ahhoz hogy sikerrel járjunk és megőrizhessük óceánjaink tisztaságát, szükségünk van a kormányokra és szervezetekre, hogy felgyorsítsuk a tisztító folyamatot. A legutóbbi kutatás eredményei nagyban segíthetik a munkánkat.” – mondta a TOC alapítója és vezérigazgatója, Boyan Slat.

Forrás: https://www.theoceancleanup.com/