Környezetvédelem

2100-ra a világ népességének háromnegyede kerülhet veszélybe a klímaváltozás miatt

Sokak számára a meleg idő azt jelenti, lehet menni a strandra, vagy lehet kerti bulit tartani, de a Nature-ben publikált tanulmány szerint a klímaváltozás miatt ezek az idilli képek az évszázad végére drasztikusan megváltozhatnak.

Jelenleg, a Föld lakosságának körülbelül 30 százaléka, legalább 20 napig egy évben, ki van téve olyan klímának, ami meghaladja a kutatók által meghatározott mortalitási kockázatokat. Más szóval, csaknem a Föld lakosságának harmada él olyan helyen, ahol egy évben legalább 20 napig olyan a levegő páratartalma, vagy a felszíni levegő hőmérséklete, ami szakértők szerint akár halálos következményekkel is járhatnak.

klíma2

Ez a szám rettenetesen magas, csaknem 2,5 milliárd főről beszélünk, akik így élnek. De ez a szám 2100-ra megnőhet. Hogy mennyire nő meg, az attól függ, mennyire agresszívan harcolunk a klímaváltozással. A tanulmány készítői néhány példával is szolgáltak. Ha az üvegház hatású gázok kibocsájtása drámai lecsökken ebben a közel 80 évben, akkor az évszázad végére a Föld lakosságának 48 százaléka fog ilyen, csaknem halálos körülmények között élni. Ha semmit sem teszünk, elérheti a 74 százalékot is.

Néhányan ezek közül az emberek közül kétség kívül meg fognak halni a klíma miatt. Valószínűleg azok, akik a legérzékenyebbek ezekre az éghajlati változásokra, így például az idősek és azok a gyermekek, akiket nem kezelnek, ha bármilyen probléma felmerülne.

Bangladeshis on edge of eroding village south of Dhaka, only a about a meter away from inundation by the next storm or flood. A one meter rise in sea level will displace 20 million people and flood 10 percent of Bangladesh. 100 M scan

Szerencsére aktívan küzdünk, globálisan a klímaváltozás ellen. Az USA legnagyobb államai, 85 amerikai város, és több privát cég, mint a Bloomberg, az Apple, a Microsoft, az Exxon-Mobil, a Google, a Morgan Stanley, és a Tesla is vezető szerepet töltenek be az Egyesült Államokban a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ők bizonyítják, hogy az ország teljes sorsa nincs Donald Trump kezében, és a nemrég bejelentett, Párizsi klímaegyezményből való kivonulás sem jelent semmi véglegeset.

Ráadásul az USA-n, és két másik, káros anyag kibocsájtás tekintetében jelentéktelen országtól eltekintve mindenki tartja magát az egyezményben foglaltakhoz. Kína és India is többszörösen megerősítették, hogy elkötelezettek az egyezménnyel kapcsolatban. Franciaország pedig bekeményített, hiszen Macron odahívta az amerikai tudósokat, hogy dolgozzanak Franciaországban a klímaváltozás megállítása érdekében.

klíma1

Egyelőre sajnos senki sem tudja, hogy ezek a lépések elégségesek lesznek-e, mindenesetre a tanulmány alapján nem néz ki túl jól a helyzet. Még kemény fellépés esetén is a világ fele fog klíma szempontjából rossz körülmények között élni. Ebből is látható, hogy nem létezik olyan, hogy “túl nagy erőfeszítés” a klímaváltozással szemben.

Forrás: https://www.nature.com/