Környezetvédelem

India ismét faültetési világrekordot állított fel

Mindig örömre ad okot, ha olyan hírek érkeznek, amik azt mutatják, igenis fellépünk globálisan a klímaváltozással szemben. Ez persze azt is jelenti, hogy nem csak a fejlett országok tesznek a tisztább jövőért, hanem az olyan, környezetszennyezésben vezető országok, mint India is.

Nagyjából egy éve Indi egyik tartománya felállított egy Guiness rekordot, az egy nap alatt legtöbb elültetett fák rekordját. Vasárnap pedig egy újabb rekorddal bővült ország palettája, hiszen Madhja Prades állam 12 óra alatt rekord mennyiségű fát ültetett el.

És hogy mennyit? Hát egy világrekordot nem könnyű megszerezni, ezért összesen 66.750.000 fát ültettek el az indiaiak. A tömeges esemény a Narmada-folyómeder 24 kerületében történt, és csaknem 1,5 millió ember vett benne részt. A társaság összetétele is meglehetősen változatos volt, ültettek gyerekek, felnőttek, diákok, sőt még kormányhivatalnokok is.

india2

A legutóbbi rekordot – ami most hatványozottan megdőlt – egy másik indiai állam állította fel. 2016 júniusában Uttar Prades 50 millió facsemetét ültetett el 24 óra alatt. A mostani alkalommal azonban nem csupán fele annyi idő alatt teljesítették a tervet, de ráadásul majdnem 17 millióval többet ültettek el, ezalatt az idő alatt.

India szemmel láthatóan remek úton halad, hogy “jóvá tegye” mindazt a kárt, amit eddig, és sajnos még most is okoz. Más tartományokban is voltak ehhez hasonló események, ott a rekordtól ugyan jóval kevesebb fát ültettek, de jól látszik, hogy az igény egy tiszta Indiára ott van az emberekben, ha ennyi helyen, ennyire fontosnak tartják ezeket az ültetés-akciókat.

Ezek az újdonsült erdős területek rendkívül fontosak. Elsősorban azért, mert a párizsi klímakonferencián India azt az ígéretet tette, hogy 2030-ra megnöveli az erdőségei területeit, hogy elérje a 95 millió hektárt. Az állam két éve félre is rakott rengeteg pénzt, összesen 6,2 milliárd dollárt. Tavalyi adatok szerint, India erdői közel 1.700 milliárd dollárt érnek, ami több mint Kanada GDP-je.

Forrás: http://www.digitaljournal.com/