Környezetvédelem

Kitalálja, mennyi műanyag palackot veszünk egyetlen perc alatt?

2017.07.05. - 09:00  |  Nincs hozzászólás

A világ szinte belefullad a műanyag palackokba. Mind tudjuk, hogy a műanyag palackok használata – de legfőképpen azok eldobása – globális probléma, és azonnali beavatkozásra van szükség, de a The Guardian jelentése most számszerűsítette a dolgot.

Az emberek, globálisan, minden percben egy millió műanyag palackot vásárolnak, ez egy évben csaknem 500 milliárd üveget jelent, 500 milliárd darab szemetet, amivel meg kell küzdenünk. Jogosan jöhet az ellenérv, hogy ezek újrahasznosíthatóak, csak a szomorú valóság az, hogy ennek a tetemes részét soha nem hasznosítják újra, így kötnek ki ezek szemétlerakókban, vagy rosszabb esetben az óceánokon lebegő szemét szigeteken.

A másik komoly probléma az újrahasznosítással, hogy egészen egyszerűen nincs meg a kellő erőforrás, hogy ennyit képesek legyünk újrahasznosítani. A begyűjtésük, kiválogatásuk és feldolgozásuk túl hosszadalmas, és erőforrásokat igénylő munka ahhoz, hogy a percenként vásárolt egy millió vizes palackot újra tudjuk hasznosítani.

plastic1

2016-ban összesen több, mint 480 milliárd műanyag palackot vásárolt az emberiség. Az első rossz hír, hogy a tendenciák alapján ez a szám folyamatosan növekszik. Az Euromonitor International szerint 2021-re már 583,5 milliárd üveget fogunk vásárolni. A másik, hogy már tavaly sem sikerült összegyűjteni és újrahasznosítani ezeknek a palackoknak, legalább a felét. Mi több, csupán a 7 százalékukat használták fel újra vizes palacknak. Ez a tény azt jelenti, hogy ezek feldolgozatlanul kötöttek ki valahol, arra várva, hogy elkezdjék az elképesztően hosszadalmas lebomlásukat.

"A műanyag palackok szennyező krízise felveszi a versenyt a klímaváltozással. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis a műanyagot nem lehet úgy eldobni, vagy feldolgozni, hogy a tápláléklánc része legyen. Ha valamilyen állat lenyeli, az olyan mintha egyenesen mérget itatnánk velük." - mondta a The Guardian-nek a Surfers Against Sewage vezérigazgatója, Hugo Tagholm.

plastic2

A legszörnyűbb az egészben, hogy képesek lennénk ezeknek az üvegeknek a 100 százalékát újrahasznosítani. Az akadály, hogy sok gyártó még nem cserélte le a palackjait, mert ők a hagyományos műanyag palack kinézetét preferálják. Sőt, sok cég azért lobbizott, hogy eltöröljék az egyszer használatos üvegekre kivetett adókat, annak ellenére, hogy a műanyag zacskókra kivetett hasonló adók rendkívül sikeresnek bizonyultak. Angliában, egyedül 85 százalékkal visszaesett a zacskók használata, miután bevezették az adót.

Forrás: https://www.theguardian.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »