Környezetvédelem

Itt az újabb kihalási hullám?

2017.07.15. - 13:06  |  Nincs hozzászólás

Nem kizárt, hogy a Föld gyorsabban pusztul, mint azt mi hinnénk. Egyrészt, magát a természetet is folyamatosan romboljuk, erre kínálnak megoldást a fenntartható módon előállított termékek, és az alternatív energiaforrások. Viszont, amiről sokkal kevesebbet beszélünk azok az állatok pusztulása.

Az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának újságában megjelent egy cikk, amiben arról számoltak be, hogy a jelenlegi kommunikáció, ami a fajok pusztulását illeti rendkívül káros. Szerintük túl erőteljesen fókuszálunk a nagytestű, szinte mindenki által ismert állatfajokra, és az ő lassú kihalásuk borzasztóan félrevezető, hiszen azt a tévhitet erősíti, hogy a Föld biológiai rendszere biztonságban van.

kihal4

Azonban ez nem is lehetne távolabb a valóságtól. Az igaz, hogy a veszélyeztetett fajok listáján a - fogalmazzunk úgy - "népszerű" állatok csak igen lassan közelednek a kihaláshoz, sőt, néhányat még sikerült is levenni a listáról, mint például az óriáspandákat. Azonban ez azt a benyomást keltheti, hogy a következő kipusztulási hullám csak lassan közeledik. De az amerikai tudósok szerint az elterjedt és ritka fajok közül több milliárd egyed pusztult el az ezredforduló óta.

A PNAS cikkét író kutatók 27.500 szárazföldi gerinces állatról gyűjtöttek be adatokat, és azokat elemezték ki, amiből az lett a konklúzió, hogy rohamosan romboljuk a Földet, s a következő kihalási hullám itt van a nyakunkon. Az amerikaiak meglehetősen kézzelfogható okokat neveztek meg, többek között a túlnépesedést, a túlfogyasztást, és az emberiség terjeszkedése kapcsán az állatok természetes élőhelyének folyamatos csökkenését.

kihal2

A tudósokk egy elég átfogó kutatást prezentáltak. Nem csak a kihalófélben lévő állatokat vizsgálták meg, hanem azokat is, amiknek "csupán" az élőhelye zsugorodik. Arra jutottak, hogy ezeknek az állatoknak, amik közvetlen veszélyben vannak, a harmada nincs is rajta a veszélyeztetett fajok listáján. Ennek ellenére ezen állatok populációja körülbelül 50 százalékkal csökkent.

Korábban is voltak hasonló tanulmányok, amik azt mutatták, hogy az állatfajok kihalása gyorsabban történik, mint azt gondolnánk. Ami azt illeti, gyorsabban halnak ki a fajok most, mint az elmúlt évmilliók alatt valaha. Mégis, mi azt érezzük, hogy csak ritkán tűnnek el fajok, de erre a mostani tanulmány is erőteljesen rácáfol.

A kutatók ráadásul nem túl optimisták, és ami azt illeti, mondhatni realista nézeteket vallanak, amikor azt közölték a tanulmányban, hogy a következő évtizedekben is folytatódni fog ez a tendencia. És ezért súlyos árat fizethet majd az emberiség. Bele se gondolunk, de az emberi civilizáció szinte minden aspektusa, a gazdaság, a társadalom, az ökológia, mind függ a vadon élő állatoktól és azok biztonságától.

A PNAS tanulmány készítői azt is leírták, hogy a hatodik kihalási hullám sokkal előrehaladottabb, mint azt a korábbi tanulmányok mutatták, de ezzel a ponttal több szakértő sem ért egyet. Stuart Pimm, a Duke Unversity egyik professzora például azt mondta a The Guardiannek, hogy szerinte az új kihalási hullám még nem kezdődött el, de csak egy hajszál választ el minket tőle.

Forrás: https://www.theguardian.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »